Zastava Bosne i Hercegovine

DOZVOLJENI MINUS JE UBEDLJIVO NAJSKUPLJI BANKARSKI PROIZVOD: Prosečna kamata na na godišnjem nivou 29,2 odsto


Bankari ne kriju - ubedljivo najskuplji prozivod je dozvoljeni minus. Prema poslednjim podacima za april 2021. godine, prosečna kamata na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva na godišnjem nivou iznosila je 29,2 odsto, dok je na nedozvoljena prekoračenja u proseku iznosila 27,7 odsto.

Iz Centralen banke upozoravaju građane da je kao i u drugim zemljama, minus po tekućem računu najskuplja pozajmica.

- Prosečna kamatna stopa na dug po kreditnim karticama niža je od kamatne stope na prekoračenja po tekućem računu i, prema podacima za april, iznosila je 21,9 odsto - kažu u NBS. - Takođe, predstavlja jedan od skupljih vidova zaduživanja.

U NBS dodaju da je učešće minusa na tekućem računu i kreditnih kartica u ukupnom stanju kredita stanovništvu čini 3,6 odsto ukupnog duga stanovništva.

Za razliku od troškova ovih vrsta pozajmica, prosečne kamatne stope na ukupne dinarske kredite stanovništvu u aprilu 2021. godine iznosile su 8,8 odsto i niže su za 11,8 procentnih poena nego u maju 2013. godine, kada je započet ciklus ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije. Prosečna kamata na dinarske gotovinske kredite iznosila je 9,4 odsto i u prethodnih osam godina ona je znatno smanjena.

Izvor: Novosti, B.Ca., 18.06.2021.
Naslov: Redakcija