Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UVOĐENJE JEDINSTVENOG INFORMACIONOG SISTEMA PROSVETE PLANIRA SE DO SEPTEMBRA: Učenici dobijaju jedinstveni obrazovni broj koji će važiti sve do studija a u sistemu će se naći svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji i njihovim dozvolama za rad


POJEDINE škole u Srbiji već su učenicima podelile Jedinstveni obrazovni broj (JOB), a Vlada i Ministarstvo prosvete planiraju da do septembra uvedu Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) i JOB za svakog učenika i studenta.

Očekuje se da se na ovaj način prati razvoj od predškolca do diplomca, ali i svi podaci o prosvetarima i poslovanju škole. Tako će, recimo, moći da se spreče skrivanja slobodnih radnih mesta i da se vidi da li profesori rade na više fakulteta, bez dozvole.

- Dinamika unosa prati plan i očekuje se da će podaci biti u bazama do početka nove školske godine, a JISP i JOB će imati značajnu ulogu u unapređenju obrazovnog sistema - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu prosvete.

Inače, u okviru JISP-a naći će se svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru, kao i o svim đacima i studentima.

Država će, nakon dodeljivanja JOB-a učenicima i studentima, biti u mogućnosti da ih prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.

Uvođenjem ovog informacionog sistema i JOB-a za đake i studente sprečiće se veliki broj zloupotreba, a doći će se i do boljeg usmeravanja obrazovanja ka potrebama tržišta.

Naši sagovornici iz Ministarstva prosvete pojašnjavaju da će ovaj sveobuhvatni sistem prvi put omogućiti da se sagledaju svi aspekti obrazovnog sistema:

- Dostupnost takvih informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate.

JOB učenika i studenata ima 16 karaktera i zaštićen je od zloupotrebe podataka.

Prvi planovi za izradu jedinstvenog informacionog sistema u prosveti datiraju od pre dve decenije. Čak je 2007. godine nakratko proradila jedna verzija sistema za koju je potrošeno dva miliona evra stranog kredita. Posle toga, svaki ministar najavljivao je završetak tok projekta.

Izvor: Novosti, LJ. B., 19.06.2021.
Naslov: Redakcija