Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Nepravilnosti utvrđene kod subjekata kod kojih je izvršena kontrola u 2018. godini iznose 217 milijardi dinara. DRI podneo 2.165 prekršajnih prijava, kao i 263 krivičnih, od kojih je 129 zastarelo


Ukupan broj nepravilnosti koji je utvrđen kod subjekata kod kojih je DRI izvršio kontrolu u 2018. godini iznosi 217 milijardi dinara, izvestio je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije predsednik Saveta (DRI) Duško Pejović.

On je naveo da DRI sačinio 436 revizorskih izveštaja, od čega 141 finansijski izveštaj, a da su greške u finansijskom izveštavanju iznosile 195 milijardi dinara, što je 90 odsto svih grešaka.

Deset odsto su, kaže, nepravilnosti koje se odnose na postupke obračuna plata, zarada, javnih nabavki, isplata bez pravnog osnova…

Posebno je naglasio da ne postoji u dovoljnoj meri interna revizija u javnom sektoru.

"Kod donošenja odluke o budžetu utvrdili smo greške gde je više opredeljeno sredstava, na primer, od Ministarstva prosvete za pet fakulteta, a manje po istoj osnovi za tri fakulteta, ili da primanja i prihodi nisu izvršeni u skladu sa uputstvom…", rekao je Pejović.

On je naveo da je kod prihoda i primanja utvrđeno da je pogrešno iskazano 80 milijardi dinara i istakao da je to najveća pojedinačna greška u celom utvrđenom postupku revizije.

Što se tiče nepravilnosti kod prihoda, one iznose 1,77 milijardi dinara, a odnose se da lokalne administracije nisu preduzele odgovarajuće mere za naplatu potraživanja na osnovu poreza na imovinu i drugih prihoda, ili da prihodi nisu uplaćivani preko propisanog uplatnog računa.

S druge strane, nepravilnosti kod rashoda ukupno iznose 2,72 milijarde dinara i odnose se na slučajeve isplata bez pravnog osnova, ili da je izvršena isplata, bez validne dokumentacije.

"Javne nabavke se ponovo javljaju kao jedan od prepoznatljivih problema u javnom sektoru. Izvršili smo ispitivanje 25,8 milijardi ugovora u javnim nabavkama, od čega smo utvrdili 3,14 milijardi nepravilnosti, ili 12 odsto", rekao je Pejović.

On napominje da se najveće nepravilnosti odnose na to da su zaključeni ugovori i izvršene isplate, a da nisu sprovedeni postupci javnih nabavki ili da javne nabavke nisu bile ni planirane.

Pejović je potvrdio da je Uprava za javni dug pravilno izvršila svoju aktivnost i ukazuje da se javni dug u BDP-u i dalje smanjuje, ali je i dalje iznad 45 odsto kao zakonskog limita.

Izvor: Vebsajt Novosti, 18.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija