Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Naknadu u zaštićenim područjima ne plaća lokalno stanovništvo, pčelari i stočari, kao i penzioneri s niskim primanjima, deca do osam godina starosti, te hendikepirane i osobe s posebnim potrebama


Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018) predviđa naplatu naknade u zaštićenim područjima. Međutim, iskustva sa njegovom primenom na teritoriji južnog Banata, razlikuju se u zavisnosti od stepena zaštite. Početnog nezadovoljstva zbog plaćanja taksa je bilo, pre svega kod lokalnog stanovništva, ali očekuje se da će novi Zakon to otkloniti.

Najveće prirodno dobro u južnom Banatu je Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara kojom upravlja Šumsko gazdinstvo "Banat" kao deo Javnog preduzeća "Vojvodina šume". Takse za korišćenje ove prirodne retkosti se naplaćuju od 2008. godine, a intenzivno od 2013, međutim, ne bez otpora.

"Bilo je nekih iskustava, uglavnom sa lokalnim stanovništvom, tako da je tim novim Zakonom u stvari oslobođeno plaćanja upravo lokalno stanovništvo, koje živi u zaštićenom području, obavlja poslove u zaštićenom području, ili čak i ne samo oni, nego i naselja i sela, koja se naslanjaju na to područje", izjavio je Goran Vučetić, JP "Vojvodinašume".

Osim njih naknade su oslobođeni pčelari i stočari, kao i penzioneri s niskim primanjima, deca do osam godina starosti, te hendikepirane i osobe s posebnim potrebama.

Izmenama Zakona dnevna naknada za boravak u Peščari snižena je sa 120 na 100 dinara za odrasle i sa 60 na 50 dinara za decu, a naplaćuje se i obavljanje komercijalne delatnosti.

"A to su delatnosti u vidu nekih turističkih usluga, zatim ugostiteljskih, obavljanje trgovine na tom području, zanatske usluge, naplaćuje se ulaz i vozilima sa motornim pogonom, zatim se naplaćuju i razne manifestacije u vidu turističkih manifestacija, rekreativnih, sportskih i slično", dodao je Vučetić.

Na teritoriji Pančeva postoji i Park prirode Ponjavica. Njom u ime lokalne samouprave gazduje JKP "Zelenilo" Pančevo. Reč je o prirodnom dobru treće kategorije za čije korišćenje naknade propisuje Grad.

"Po toj odluci postoje određene stavke koje se u parku prirode naplaćuju, ali trenutno u službi naplate je samo dozvola za pecanje, odnosno rekreativni ribolov. Boravak, ulazak, fotografisanje fizičkih lica se ne naplaćuje. Cenovnikom jeste predviđena naplata, recimo u slučaju snimanja nekih filmova u propagandne svrhe ili nešto slično. To jeste predviđeno, ali nismo imali do sada takvih slučajeva", saopštila je Ženja Marinković, JKP "Zelenilo", Pančevo.

Ona ističe da je prilikom utvrđivanja visine ribolovačke dozvole primenjena najniža tarifa od 2.000 dinara godišnje kako bi se građani navikavali na plaćanje naknade, što je dalo efekta, jer je za ovu godinu izdato 113 pecaroških dozvola.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.06.2019.
Naslov: Redakcija