Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Sva fizička lica koja ulaze u zemlju dužna su da prijave novac u iznosu većem od 10.000 evra


Počinje sezona godišnjih odmora, a glavno pitanje je šta sme da se iznese, a šta da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carinjenju?

Od 1. januara 2018. godine sva fizička lica koja ulaze u zemlju dužna su da prijave novac u iznosu većem od 10.000 evra.

Kako objašnjava pomoćnica direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Snežana Karanović, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) propisuje obavezno prijavljivanje, a na graničnim prelazima je vidno upozorenje, pa prilikom izlaska iz zemlje mora da se prijavi količina novca.

Ona je objasnila i ko mora da prijavi iznos koji nosi sa sobom:

"Rezidenti - domaći državljani koji imaju prebivalište u Srbiji i stranci koji imaju boravak duži od godinu dana."

Ona je istakla i da bez prijave može da se ponese do 10.000 evra, osim u slučaju kada se radi o iseljenju našeg državljanina u inostranstvo. Tada može da ponese i iznos preko 10.000 evra.

Na pitanje kako se tretiraju oni koji na primer odlaze u Nemačku da kupe polovne automobile, Karović objašnjava da oni najčešće nose platnu karticu i da to ne podleže prijavama.

"Ukoliko imate iznos preko 10.000 evra, on se privremeno zadržava i deponuje na račun Narodne banke Srbije, dakle 10.000 se pusti, a višak zadržava", objašnjava ona.

A šta se dešava sa telefonom, lap-topom i ličnim prtljagom?

Karović objašnjava da je najbolje popuniti obrazac za privremeni izvoz.

"Kada to popunite i kada carinik overi obrazac vi imate dokaz da ste izneli i da ćete vratiti u zemlju", dodaje ona.

Na pitanje kako mogu da znaju da je nešto novo ako skinemo etiketu i tretiramo kao nešto što nije tek kupljeno, Karović objašnjava da odeća i obuća podleže pod lični prtljag putnika i da to nije predmet carine.

Važno je napomenuti da u zemlju, kao i iz zemlje, možete da iznesete jedan boks cigareta tj. 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 250 grama rezanog duvana, ili sve to kombinovano u težini od 250 grama.

Izvor: Vebsajt Kurir, 20.06.2018.
Naslov: Redakcija