Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Regulisana prodaja hrane preko veb-prodavnica i kataloga, a predviđena je i dodatna odgovornost za promet


Ubuduće svi prehrambeni proizvodi moraju imati deklaraciju na kojoj će biti navedeni ispravni i jasni podaci o hrani, njenom sastavu, količini, trajnosti, poreklu, karakteristikama, identitetu i svojstvima. Ove novine predviđene su Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 19/2017 i 16/2018). Za robu koja je proizvedena, upakovana i deklarisana pre 15. juna do kraja godine ne postoji takva obaveza.

Potrošači će sada, na primer, znati koliko tačno ima jagoda u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim kroketima ili koliko je malina u soku koji na pakovanju ima sliku tog voća. Obavezne su informacije o šećeru, soli, masti i drugim vrednostima u proizvodu.

Količina sastojaka daje se na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda, a sve informacije moraju biti u istom vidnom polju.

Regulisana je i prodaja hrane preko veb-prodavnica i kataloga, a predviđena je i dodatna odgovornost za promet.

"Kada se proizvodi stavljaju u promet pod nazivom robne marke, obično je kod nas to postao dosta čest slučaj i obično su vlasnici robne marke maloprodajni objekti. Tada se navodi naziv, odnosno odgovorno lice jeste maloprodajni objekat koji stavlja taj proizvod u promet", kaže Branislav Rakteić iz Ministarstva poljoprivrede.

Tržište je sada detaljnije uređeno.

"Potrošač je taj koji dobija, ali takođe i privreda, jer upravo omogućava jednu fer konkurenciju, tako da proizvođači koji već do sada deklarišu proizvode i više nego što je zahtevano sada će biti u prednosti od onih koji su to izbegli, jer će sada i ti morati da deklarišu", kaže Andrej Beslać, potpredsednik Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a.

I alergeni u namirnicama moraju biti naznačeni. Ako proizvod ima manje od 20 miligrama glutena po kilogramu, dobija oznaku "bez glutena".

Izvor: Vebsajt RTS, Goran Đoković, 16.06.2018.
Naslov: Redakcija