Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF U SRBIJI OD 22. JUNA DO 4. JULA 2017. GODINE


Misija MMF, predvođena Džejmsom Rufom, posetiće Srbiju od 22. juna do 4. jula 2017. godine, u cilju sedme revizije aranžmana sa Srbijom, najavio je Sebastian Sosa, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji.

"Misija će imati dva osnovna zadatka. Prvo, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV Ugovora o osnivanju MMF-a. Ovaj pregled je centralni element mandata MMF-a u vezi sa svim njegovim zemljama članicama i sveobuhvatno i dugoročnije posmatra makroekonomska kretanja i perspektivu, kao i ekonomske politike organa vlasti", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u većini zemalja, konsultacije na osnovu člana IV se sprovode jednom godišnje, a u zemljama koje imaju programe koje podržava MMF, kao što je Srbija, svake druge godine.

Izvršni odbor MMF-a je zaključio prethodne konsultacije na osnovu člana IV sa Srbijom 23. februara 2015. godine.

Drugi zadatak misije, kako je rekao, će biti da izvrši 7. reviziju programa koji Srbija sprovodi iz podršku MMF-a.

"Kao i tokom prethodnih revizija, misija će razmotriti prethodne rezultate i realizaciju programa i pokušati da postigne sporazum u vezi sa politikama u narednom periodu. Uspešan završetak diskusija bi omogućio da Izvršni odbor MMF-a razmotri 7. reviziju krajem avgusta. Revizije programa se trenutno sprovode svakih pola godine. Izvršni odbor MMF-a je završio prethodnu reviziju 16. decembra 2016. godine", ukazao je on.

Sosa je naglasio da Misija planira da, na kraju posete, izda završno saopštenje za štampu i održi konferenciju za štampu.

Kako se navodi, rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće reforma javnih preduzeća.

Sosa je dodao da, sa stanovišta MMF-a, ništa ne menja činjenica da bi Srbija trebalo da dobije novu Vladu i novu premijerku.

Prema njegovim rečima, reforma javnih preduzeća je očigledno prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF.

"Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme - tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet", istakao je Sosa.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija