Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KASNI PRIMENA E-RECEPATA: Trenutno se završava faza umrežavanja podataka, uz poštovanje zakonske regulative vezano za zaštitu podataka o ličnosti, nakon čega će biti moguće pristupiti instaliranju softvera u apotekama radi primene sistema. Lekari će pacijentima propisivati terapiju za šest meseci, koju bi oni potom podizali jednom mesečno u nekoj od 3.000 apoteka, samo sa zdravstvenom knjižicom i bez ponovnog odlaska kod doktora


Pacijenti u Srbiji trebalo je da od početka juna 2017. godine podižu lekove u apotekama uz pomoć elektronskih recepata, odnosno zdravstvenih knjižica, ali to još nije moguće. Uprkos kašnjenju od više od pola meseca, u Ministarstvu zdravlja ne znaju kada će zaživeti ova procedura.

Naime, lekari bi trebalo da propisuju pacijentima terapiju za šest meseci, koju bi oni potom podizali jednom mesečno u nekoj od 3.000 apoteka, samo sa zdravstvenom knjižicom i bez ponovnog odlaska kod doktora. Uvođenjem takozvanog elektronskog recepta, višečasovno čekanje ispred ordinacija na propisivanje terapije postalo bi prošlost.

Elektronski recepti znatno bi skratili muke onima koji pate od hroničnih bolesti jer svakog meseca gube dragoceno vreme kako bi dobili nužne lekove, a i stvaraju se gužve kod lekara.

U Ministarstvu zdravlja očekuju da elektronski recepti uskoro počnu da se koriste.

- Implementacija ovog modela u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema je u toku i očekujemo njegovu skoru realizaciju. Trenutno se završava faza umrežavanja podataka, uvažavajući i poštujući sve zakonske regulative vezane za zaštitu podataka o ličnosti, nakon čega će biti moguće pristupiti instaliranju softvera u apotekama radi primene sistema - kažu iz Ministarstva.

Pacijentima će ubuduće terapija biti upisana u jedinstveni sistem, zahvaljujući čemu će moći da podižu lekove uz knjižicu. U slučaju da se stanje pogorša, pacijent će uvek moći da ode kod lekara radi korekcije terapije.

Elektronski recepti doneće ne samo pogodnosti za pacijente, već i uštede za državu jer se neće kupovati papiri i toneri za štampače. Prema nezvaničnim procenama, tako ćemo uštedeti oko dva miliona evra godišnje. Ali tek od naredne godine.

Zavod za izradu novčanica već je nabavio neophodnu količinu papira za štampanje recepata za 2017. godinu, pa bi prevremeno uvođenje elektronskih recepata bilo bacanje već potrošenog novca.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.06.2017.
Naslov: Redakcija