Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Sva tužilaštva će, početkom jula 2017. godine, Republičkom javnom tužilaštvu dostaviti podatke o postupanjima, kada će se i znati rezultati primene novih članova KZ-a, za krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje


Dve nedelje od primene novih članova Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016), u Beogradu je podneta jedna krivična prijava za polno uznemiravanje, dok za krivično delo "proganjanje" još nije pokrenut nijedan krivični postupak.

Istovremeno u tužilaštvima širom Srbije bukvalno "pljušti" primena mera zabrane prilaska i udaljenja iz stana za nasilnike u porodici.

Aleksandra Đenadić iz Prvog tužilaštva u Beogradu kaže da su oni u poslednjih 15 dana podneli jednu prijavu za polno uznemiravanje, i doneli 11 mera produžetka zabrane prilaska i udaljenja iz stana.

Prva prijava za polno uznemiravanje podneta je protiv muškarca koji je na autobuskoj stanici "palacao" jezikom pred grupom maloletnica, pravio nepristojne pokrete rukom i zvao tinejdžerke da pođu sa njim.

- Za krivično delo proganjanja još nismo dobili nijednu krivičnu prijavu, ali smo u ovom periodu pokrenuli 11 predmeta po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) u kojima je policija donela meru zabrane prilaska žrtvi, i meru udaljenja iz stana za osumnjičenog nasilnika na 48 sati. Tužilaštvo je u 10 slučajeva produžilo obe mere, dok u jednom slučaju predlog za produženje mere nije ni tražen zbog procene da je "nizak rizik" od ponavljanja dela. U svim slučajevima, prijavljenim nasilnicima su izrečene obe mere - kaže Đenadić.

U Prvom i Drugom tužilaštvu još nisu imali slučajeve, koje bi okarakterisali kao polno uznemiravanje i proganjanje.

- Mera zabrane prilaska i uznemiravanja i mera udaljenja iz stana izrečena je već prvog dana po primeni novih članova Krivičnog zakonika - kaže Ivan Marković iz Trećeg javnog tužilaštva. Od tada je ovo tužilaštvo od devet mera zabrane prilaska i komunikacije koje je odredila policija, produžilo trajanje na 30 dana u sedam slučajeva.

- Od šest slučajeva udaljenja iz stana, tužilaštvo je produžilo meru u četiri slučaja, kaže Marković.

Mladenovačko tužilaštvo koje pokriva Mladenovac, Sopot i Barajevo, svakog dana je izricalo mere po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

- Do sada je bilo 14 predloga za hitne mere udaljenja iz stana i zabranu prilaska i uznemiravanja. Za devet prijavljenih su mere usvojene i produžene na 30 dana - kažu u mladenovačkom tužilaštvu.

U Ministarstvu pravde kažu da će se tek početkom sledećeg meseca znati koliko je podneto prijava za nova krivična dela, i koliko je izrečenih hitnih mera u slučajevima nasilja u porodici.

- Sva tužilaštva će početkom jula dostaviti podatke o postupanjima Republičkom javnom tužilaštvu, kada će se i znati kakva je primena novih članova Krivičnog zakonika - kažu u Ministarstvu pravde.

Izvor: Vebsajt Blic, T. M. S., 15.06.2017.
Naslov: Redakcija