Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Do 2018. godine neophodna izmena Zakona radi daljeg usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom


Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 75/2014 - dalje: Zakon), koji je usvojen pre blizu dve godine, po mišljenju predstavnika sindikata, nije doneo ništa pozitivno za radnike, naprotiv, prava radnika su umanjena, a broj nezaposlenih nije značajno izmenjen. Od izmena radnog zakonodavstva, koje se najavljuju, a za sada se još ne zna kakve će biti, ističu sindikalci, gotovo izvesno treba očekivati dodatno smanjenje prava radnika.

Po rečima predsednika Ujedinjenih granskih sindkata "Nezavisnost", Branislava Čanka, efekti novog Zakona izrazito su negativni, jer ne samo da nije povećan broj radnih mesta, već su mnogo radnici ostali bez posla.

- Ne znam nikoga ko je zbog Zakona dobio posao, a to je i logično, pošto zakoni ne zapošljavaju, već to radi privreda - kaže Čanak. - Za sada ne znam kakve će izmene radnog zakonodavstva biti, ali očekujem da će ići u pravcu još većeg razvodnjavanja prava radnika, jer je to još jedino ostalo da se promeni.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, ukazuje da u protekle dve godine važenja Zakona pozitivnih efekata nema, a poslodavcima je omogućeno lakše otpuštanje.

 - Suština je da su očekivani efekti, koji bi vodili u dobrom smeru, izostali, osim što je, na osnovu informacija iz medija, zbog boljeg rada inspekcijskih službi i člana Zakona koji obavezuje poslodavace da prikažu sve zaposlene, bez obzira gde rade i gde je sedište firme, smanjen rad na crno - kaže Milić. - Novi Zakon pogoršao je položaj radnika, jer poslodvaci imaju puno veća ovlašćenja, a radnici gotovo nikakva prava i svedeni su na puku radnu snagu.

Po oceni predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidnikata Ranke Savić, gotovo da nema nijednog pozitivnog efekta Zakona, odnosno prava radnika su značajno smanjena i u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bila manja zaštita prava zaposlenih. - Novi Zakon je ukinuo ekonomske prinadležnosti radnika, kao što je, recimo, obračun staža, plaćanja smenskog rada... a sa aspekta sindikata Zakon je poguban jer je njihova snaga i delovanje umanjeno i sidnikati nemaju snagu da zaštite radnike u nizu njihovih ekonomskih socijalnih i radnih prava - kaže Ranka Savić.

- Uz ovaj Zakon omogućeno je veoma lako otpuštanje radnika, a iako statistički podaci govore da je zahvaljujući Zakonu smanjen broj nezaposlenih ne verujem u način na koji se došlo do tih podataka i odgovorno tvrdim da se ne poklapaju sa stanjem u praksi.

Ona ukazuje da je Zakon doveo do pogoršanja materijalnog položaja radnika, da je u Srbiji armija ljudi koji radi za veoma malu zaradu, najčešće ni ne pita za cenu rada i rade za zaradu i manju od minimalne.

- Izmene radnog zakonodavstva, koje se najavljuju do 2018. godine još uvek nisu poznate, ali ne treba sumnjati da će dovesti do novog snižavanja prava radnika i većih pogodnosti za poslodavce i investitore, da će se ići ka još fleksibilnijem Zakonu, koji će omogućiti lakše zapošljavanje, kada je poslodavcu potrebno, i još lakše otpuštanje. Ipak, očekujem da se izmenama Zakona pravno reguliše rad preko agencija za zapošljavanje, odnosno položaj zaposlenih na lizing, jer oni postoje i njihov pravno radni status mora biti regulisan- kaže Ranka Savić.

U Francuskoj radnici protestuju zbog promena radnog zakonodavstva, ali, kako kažu predstavnici sinidikata veoma je teško povući paralelu između protesta u ovoj zemlji i u Srbiji.

Branislav Čanak ukazuje da je mnogo toga drugačije - od prava radnika, ali i od stava javnosti, niko nije protiv štrajkača, pošto se podrazumeva da radnici imaju pravo da ne budu zadovoljni i to iskažu. Po rečima Gorana Milića, u Francuskoj je veoma malo sindikalno organizovanih radnika, manje od osam odsto, a na protestima je daleko više radnika, jer su svesni da će svaka izmena radnog zakonodavstva odraziti na buduće radnike. On ističe da su radnici u Srbiji suočeni sa strahom od gubitka radnog mesta, a granica siromaštva pretrpana je radnicima, pa zato gotovo da i nema protesta, dok Ranka Savić ukazuje da se su protesti u Srbiji bili mlaki što je porazno i za srpsko društvo i za sindikate.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 20.06.2016.
Naslov: Redakcija