Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Za pojedina imovinska krivična dela, kao što su kućne krađe, ukoliko je počinilac bliski srodnik pokradenog, propisano je gonjenje po privatnoj tužbi, jer tužilaštvo nema zakonsku osnovu za krivično gonjenje


Krivično delo krađe sankcionisano je zakonom, ali ne i kada su pokradeni i lopov najbliži srodnici.

Nedavno je iz Osnovnog tužilaštva u Petrovcu na Mlavi M.P. (68) iz obližnjeg sela Malo Laole, preporučeno da, ukoliko želi, privatnim putem tuži unuku Z.S. (23). Unuka je, kako je utvrdila policija, "tipovala" babinu kuću iz koje je njen momak ukrao 25.000 švajcarskih franaka. Oboje su uhapšeni, ali je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja unuke, jer su ona i pokradena M.P. u najbližem srodstvu.

Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) za pojedina imovinska krivična dela, kao što su kućne krađe, ako je počinilac bliski rođak pokradenog, propisuje gonjenje po privatnoj tužbi. Ako se utvrdi da je lopov njemu blizak rođak, kao što je dete, brat, sestra, unuk, roditelj, tužilaštvo oštećenom predlaže da podnese tužbu protiv počinioca, jer ono nema zakonsku osnovu da ga krivično goni.

U policiji kažu da u slučajevima da vlasniku kuće novac ili dragocenosti pokradu najbliži srodnici, oni često ne poveruju u to.

- Bilo je slučajeva da roditeljima nestanu pare. I prvo pomisle da je neko provalio, ali da nije ostavio tragove. Onda su im sumnjivi svi oni koji su dolazili kod njih u kuću. I kada nađemo dokaze, pa čak i kada imamo priznanje da su ih pokrala deca, ne veruju u to - navode iz policije.

Posle prvobitnog šoka da je lopov "njihova krv", usledi burna rekacija. Međutim, kako vreme odmiče, oni se ohlade i retko ko podnese tužbu.

Svojevremeno su vlasniku jedne kompanije iz kuće nestali novac i čekovi. Lopov je ubrzo identifikovan. Naime, čovek čiji je ček bio među ukradenima, požalio se vlasniku kako mu je ranije pustio ček, a ne kako su se dogovorili. Na osnovu tog traga policija je utvrdila da je ukradeni ček na pumpi pustio tast pokradenog. Ustanovljeno je da je tast ukrao novac i čekove, a protiv njega je pokrenut postupak, jer zetu nije krvno srodstvo.

Izvor: Vebsajt Blic, Ana Ž. Adžić, 19.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija