Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Obnoviti preferencijalni status u trgovini sa SAD, postići sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, i pojednostaviti postupak dobijanja poslovnih viza za SAD


Za privredu Srbije veoma je važno da što pre bude produžen preferencijalni status (GSP) u trgovini sa Amerikom, da se postigne sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i da se domaćim privrednicima i njihovim zaposlenima pojednostavi postupak dobijanja poslovnih viza za SAD, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na konferenciji "Srpsko-američki trgovinski i investicioni odnosi".

 "GSP program je u obostranom interesu privreda dve zemlje i može značajnije da utiče na bolje korišćenje potencijala i unapređenje robne razmene Srbije i SAD. To se u prethodnim godinama pokazalo kao dobro i važno je da nastavimo. Takođe, treba što pre da postignemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što je važno za naše i američke privrednike", istakao je Čadež.

Ukazao je na veliko interesovanje srpskih privrednika za GSP program što potvrđuje i podatak o sve većoj iskorišćenosti preferencijala - u 2017. i 2018. iznosila je oko 48 odsto, u 2019. povećana za 20 odsto - na 68 procenata, a u 2020. na čak 72 procenata.

Čadež je napomenuo da treba razgovarati o tome kako SAD može da olakša našim stručnjacima, inženjerima, i poslovnim ljudima, brže i efikasnije dobijanje poslovnih viza navodeći kao primer da zaposleni iz kompanije Roming Netvorks, jedne od najvećih srpskih IT kompanija i izvođača radova na 5G mreži posluju u SAD.

U ukupnoj razmeni Srbije i SAD sve veći značaj dobija razmena usluga koja se približila milijardi dolara, istakao je Čadež. Razmena usluga, koja je u 2019. dostigla 910 miliona dolara, prošle, 2020. godine, tokom pandemije, zahvaljujući rastu srpskog izvoza, dostigla je 977 miliona dolara.

Poseban potencijal, po rečima predsednika PKS, za dalje uvećanje razmene uslugama ima brzo rastući srpski IKT sektor, čije inovativne proizvode već koriste američke kompanije i institucije.

Podsetio je na američku podršku inicijativi PKS i njenih članica za otvaranje Srpske kuće u Silikonskoj dolini, koja bi, kako je istakao, bila domaćin preduzetnicima i stručnjacima za tehnologije iz Srbije i sa Zapadnog Balkana i ojačala veze sa ovim globalnim tehnološkim habom.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 18.05.2021.
Naslov: Redakcija