Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Od 20. jula do 20. avgusta 2020. godine uvesti "sudske ferije"


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je najviše sudske i tužilačke organe da donesu odluku o uvođenju takozvanih "sudskih ferija" od 20. jula do 20. avgusta ove godine tokom kojih se ne bi zakazivala suđenja osim u hitnim predmetima i onim koji ne trpe odlaganje.

U dopisu Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaštva, UST podseća da su se nakon mesec i po dana vanrednog stanja zbog Covida 19, tokom kojeg je pravosuđe radilo ograničenim kapacitetima, pojavili pojedinačni predlozi predsednika sudova da se ne koriste godišnji odmori u julu i avgustu, da bi se na taj način nadoknadilo izgubljeno vreme i neodržana ročišta.

Međutim, UST podseća da su sve vreme trajanja vanrednog stanja sudije, tužioci i administrativno osoblje radili u skladu s posebnim merama i odlukama predsednika sudova i šefova tužilaštava, postupali u predmetima koji su po uputstvima VSS i DVT bili označeni kao hitni, a pored toga, po rasporedu su učestvovali u radu sudova i tužilaštava u neophodnom obimu, uz konstantan rad od kuće mimo toga.

Takođe, UST ukazuje da je u toku letnjih meseci rad po prirodi stvari otežan, a ove godine posebno, uzimajući u obzir preporuke epidemiologa da se, pored ostalog, ne koriste centralni klima uređaji i uređaji za ventilaciju uz očekivano visoke letnje temperature.

Pored toga, u tom periodu je uobičajeno da godišnji odmor koriste svi, ne samo sudije i tužioci već i advokati i veštaci, svedoci, prevodioci, tumači... pa bi njihovi izostanci sa suđenja vodili odlaganju zakazanih ročišta i stvaranju nepotrebnih sudskih troškova.

Pozdravljajući preporuke da se u pravosuđu korišćenje starog godišnjeg odmora dozvoli do isteka kalendarske godine, do 31.12.2020. godine, a ne kao inače do 30.06.2020. godine, UST je napomenulo da smatra da bi i u redovnim okolnostima, trebalo da se dozvoli korišćenje dela starog godišnjeg odmora zaposlenima u pravosuđu do 31. avgusta, kako se ne bi prekidala i odlagala suđenja u maju i junu da bi se iskoristio stari godišnji odmor.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.05.2020.
Naslov: Redakcija