Zastava Bosne i Hercegovine

TOKOM VANREDNOG STANJA STOPA KRIMINALA OPALA ZA 60 ODSTO


Tokom trajanja vanrednog stanja zabeležen je znatan pad stope kriminala u odnosu na isti period prošle godine. Preciznije, za period od mesec i po dana, od 15. marta do 1. maja, zabeleženo je za oko 60 odsto manje krivičnih dela nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima MUP-a, od 15. marta do 1. maja počinjena su 3.833 krivična dela, što je za 5.966 krivičnih dela manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je evidentirano 9.799.

Najveći broj krivičnih dela zabeležen je iz oblasti opšteg kriminala, ukupno 3.725. I skoro sva krivična dela su u padu, osim najtežih – ubistava i silovanja.

"Od 15. marta do 1. maja dogodilo se šest ubistava, isto koliko i prošle godine u ovom periodu. Takođe, počinjeno je pet silovanja, dok je u istom periodu prošle godine zabeleženo šest", navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U MUP-u kažu da statistikom nije obuhvaćen početak ovog meseca (vanredno stanje je ukinuto 6. maja). Ali, kako ukazuju, to procentualno ne menja broj dela počinjen u vanrednom stanju.

"Od 15. marta do 1. maja, u odnosu na isti period prošle godine, višestruko je smanjen broj krivičnih dela protiv imovine. Broj krađa je manji za 1.886 (sa 2.269 na 383), teških krađa za 1.020 (sa 1.483 na 463), razbojništava za 107 (sa 140 na 33), krađe vozila za 73 (sa 118 na 45)", navode u MUP-u.

Znatno je, kako napominju, smanjen i broj krivičnih dela teških i lakih telesnih povreda i nasilja u porodici.

"U ovom periodu evidentirana su 432 krivična dela nasilje u porodici, odnosno 177 krivičnih dela manje u odnosu na isti period prošle godine kad je počinjeno 609 takvih krivičnih dela", navode u MUP-u.

Iako zvanična statistika govori da je nasilja u porodici manje nego inače, nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom smatraju da ovo nije realan broj. Ove organizacije su upozorile da žrtve koje žive s nasilnikom tokom izolacije često nisu u mogućnosti da potraže pomoć.

Kada je reč o teškim telesnim povredama, zabeležena su 22 ova krivična dela, što je za 93 manje u odnosu na isti period 2019, kada je zabeleženo 115. Takođe, počinjene su 43 lake telesne povrede, što je 101 manje u odnosu na prethodnu godinu, kada su evidentirana 144 ova krivična dela.

Više puta tokom vanrednog stanja čelnici MUP-a su govorili da je, kao i uvek, borba protiv trgovine narkoticima svakako jedan od prioriteta rada policije i isticali količinu zaplenjenih narkotika. To može da se obrazloži i činjenicom da narko-dileri nisu mirovali dok sve ostalo na neki način jeste.

"Borba protiv trgovine narkoticima je jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova koja se intenzivno i odlučno vodila i za vreme vanrednog stanja. Tako je u ovom periodu zaplenjeno više od 273 kilograma različitih narkotika. Izdvaja se akcija u kojoj je zaplenjeno 112 kilograma marihuane, kao i zaplena oko 66 kilograma marihuane u mestu Rudare kod Prokuplja", naglašavaju u MUP-u.

Takođe, od 15. marta do 30. aprila 2020. godine, na teritoriji Srbije otkriveno je 29 krivičnih dela u vezi s krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Izvor: Vebsajt Politika, Danijela Vukosavljević, 18.05.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija