Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Posle odluke Ustavnog suda Srbije da obustavi postupak o oceni ustavnosti Zakona, penzionerska udruženja pišu žalbu Međunarodnom sudu pravde


Ustavni sud Srbije obustavio je postupak za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016 - dalje: Zakon)koji je bio na snazi četiri godine tokom kojih je više od 850.000 penzionera u Srbiji primalo penziju manju od one koju su po zakonu zaradili. Tako se navodi u odluci ovog suda od 26. aprila čime je stavljena tačka na penzionerske muke. U ovoj odluci objedinjeni su svi predlozi narodnih poslanika i inicijative udruženja i građana za ocenu ustavnosti zakona.

Zakon o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon) predviđa da se postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti pokreće predlogom ovlašćenog predlagača ili rešenjem o pokretanju postupka što je učinjeno predlozima grupe poslanika.

Miša Radović, iz Udruženja sindikata penzionera Srbije, koji su u tri navrata slali zahtev sudu za ocenu ustavnosti, kaže da penzionerima posle ovoga ne preostaje ništa drugo nego da pravdu potraže na sudu u Strazburu, kako bi naplatili umanjene penzije.

Čekamo da nam Ustavni sud dostavi obrazloženje ovakve odluke. Za to, na žalost, ne postoji rok, a to nam je uvertira da idemo na Međunarodni sud pravde. Smatramo da nije ispunjen nijedan uslov zbog koga bi se ovaj postupak obustavio. Ovakvom odlukom Ustavni sud je potvrdio da ne sme da kaže istinu, a to je da je Zakon bio protivustavan – kategoričan je Radović.

Jovan Tamburović, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, koji od petka organizuju proteste pred zgradom Ustavnog suda zbog ovakve odluke, kaže da na osnovu Zakona o Ustavnom sudu postupak nije mogao biti obustavljen, te da je posledica propusta u radu ove institucije.

Iz svega se zaključuje da postupak nije vođen u skladu poslovnikom suda, jer akti o pokretanju postupka ocene ustavnosti nisu dostavljeni Narodnoj skupštini kao donosiocu Zakona, što je bila obaveza suda – kaže Tamburić i dodaje da je to dovoljan razlog da takva odluka padne na sudu u Strazburu.

Ustavni sud Srbije nije u skladu s Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) zaštitio imovinska prava više od 850.000 penzionera i naslednika preminulih oštećenih penzionera, iako su obustavom redovnog usklađivanja penzija u visini rasta cena i BDP od 2012. godine, oštećeni svi penzioneri za najmanje 20 odsto povećanja penzija – ističe on.

Uštede države su samo po tom osnovu od 2012. do 2018. godine u proseku godišnje iznosile oko 500 miliona evra. Izjave predstavnika vlasti da su na penzijama spasili finansijsku stabilnost Srbije je u osnovi tačna, ali je to postignuto ne samo smanjivanjem dela nego i neusklađivanjem svih penzija – zaključuje on.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 16.05.2019.
Naslov: Redakcija