Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Mreža inspektora Srbije traži da im se prizna pravo na zaštitu prilikom terenskog rada, poput statusa službenih lica kakav uživaju pripadnici službi bezbednosti


Mreža inspektora Srbije, koja broji oko 4.000 njih iz cele Srbije, uputila je, povodom Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, zahtev Vladi Srbije i Narodnoj skupštini da se i inspektorima prizna kvalifikovana krivičnopravna zaštita. Ova branša traži pravo na zaštitu prilikom terenskog rada, poput statusa službenih lica kakav uživaju pripadnici službi bezbednosti.

Time bi se, mišljenja je predsednik Mreže inspektora Dragoman Paunović, inspektorima pružila preko potrebna krivičnopravna zaštita. Sprečavanje njihovih zadataka i napadi na inspektore, po ovom scenariju, bili bi strože kažnjavani.

- Pojačana zaštita više je potrebna inspektorima nego organima bezbednosti. Policajci i čuvari, primera radi, imaju pravo na upotrebu sile prema onima koji ne poštuju državu, obučeni su i opremljeni i za fizičku prinudu. Inspektori nemaju takva sredstva na raspolaganju. Oni od nasilnika mogu biti zaštićeni samo snažnom krivičnopravnom zaštitom države u čije ime nastupaju - rekao je Paunović.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, prijave protiv napadača na inspektore, kao i radnike organa bezbednosti, uglavnom su se završavale ili odbijanjima ili uslovnim kaznama. S obzirom na to da 4.000 inspektora, koliko ih ima na lokalu, u pokrajini i u republici, a što je, inače, četiri puta manje od standarda u EU, svakodnevno obavi nekoliko hiljada kontrola, veoma često su na mukama.

- Obeležje inspekcijskog posla je terenski nadzor. Zbog loše pravne zaštite često smo izloženi napadima, vređanju, ozbiljnim pretnjama, pa i fizičkoj sili - nabraja Paunović.

Inspektor rada u Nišu prošle godine je toliko teško prebijen da neće moći da se vrati na posao, a slično se proveo i njegov saobraćajni kolega u Valjevu. Poljoprivredna inspektorka nedavno je bila zaključana u hladnjači gde je kontrolisala kvalitet proizvoda, a inspektorku u Surdulici umalo nisu prevrnuli u službenim kolima...

Inspektori zaključuju da bi država usvajanjem njihovog predloga jasno pokazala "bahatim i nesavesnim pojedincima da inspektore niko ne sme da bije", ili će, u suprotnom, biti primorani da poštovanje zakonitosti traže samo kod uljudnih i pristojnih privrednika i građana. Bahati i nesavesni tako bi ponovo bili zaobiđeni.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Ilić, 18.05.2019.
Naslov: Redakcija