Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Omogućen upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, kao i evidentiranje promene pola


Dosadašnji koncept vođenja matičnih knjiga podrazumevao je upis u papirni oblik matične knjige, a zatim u drugi primerak koji se vodi primenom elektronskih sredstava za obradu i skladištenje podataka. Kada se budu usvojila nova rešenja, sve će biti u elektronskom obliku, u registru matičnih knjiga, čime se uspostavlja jedinstven registar o ličnom stanju građana.

Ovo kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, i naglašava da je novina koju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama donosi u skladu sa principom modernizacije. Upravo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pripremilo, a Vlada Republike Srbije na poslednjoj sednici utvrdila, Predlog zakona, koji će regulisati sva ova pitanja.

- Uspostaviće se registar matičnih knjiga, kao jedinstvena baza podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi - kaže on.

Jedno od značajnijih pitanja koje će takođe regulisati ovaj zakon je i mogućnost upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, a u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja, koji predstavlja ustavni princip.

- Reč je o dobrovoljnom upisu nacionalne pripadnosti, kako bi naši građani koji su pripadnici nacionalnih manjina lakše mogli da ostvare prava po osnovu toga - objasnio je Ružić.

S obzirom na to da je u praksi sve prisutnija i promena pola, zakon donosi mogućnost njenog evidentiranja.

Uvođenje nacionalne pripadnosti kao stavke u matičnim knjigama je obaveza koju smo preuzeli Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Zakon se opredelio za liberalan pristup ovom pitanju i upisuje se na zahtev, saglasnom voljom roditelja, koji zajedničkom izjavom određuju nacionalnu pripadnost deteta.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 17.05.2018.
Naslov: Redakcija