Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO POČINJE ELEKTRONSKO IZDAVANJE PORESKIH UVERENJA


Poreskim obveznicima će se uskoro, putem portala ePorezi, elektronski izdavati četiri vrste poreskih uverenja, najavljuje Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

Reč je o uverenjima o izmirenim ukupnim poreskim obavezama, o izmirenim obavezama za PDV, o izmirenim obavezama za zdravstveno osiguranje i o izmirenim obavezama po konkretnoj poreskoj prijavi.

"U naredne dve i po godine biće mnogo vidljivije sve što radimo za građane", kaže Markovićeva, ističući da se konstantno radi na unapređenju elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima.

Prema njenim rečima, u prvom kvartalu 2018. godine je preko portala ePorezi mesečno podnošeno u proseku 530.000 elektronskih poreskih prijava, što znači da je za prva četiri meseca ove godine podneto više od dva miliona poreskih prijava.

"U odnosu na prva četiri meseca prethodne godine povećanje iznosi 6,1 odsto. Najveće povećanje je ostvareno kod upita stanja poreskih obveznika preko portala ePorezi. Za prva tri meseca ove godine, prosečno je mesečno obrađeno 235.000 zahteva, što je povećanje u odnosu na isti posmatrani period prethodne godine od 25 odsto", navodi Markovićeva.

Poreska uprava je u prvom kvartalu 2018. godine naplatila 340,8 milijardi dinara javnih prihoda iz svoje nadležnosti, što je, kako ističe, za 8,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Polako jača svest o potrebi plaćanja poreza. Na primer, izdavanje prostora za venčanja i slavlja je ranije išlo bez fiskalnih računa. Sada se to promenilo i imamo bolju naplatu. Mi preventivno sve poreske obaveznike pozivamo da izmire obaveze, što je rezultiralo povećanim plaćanjem", ocenjuje Markovićeva.

Dodaje da je Poreska uprava prošle godine naplatila ukupno 1.348 milijardi dinara javnih prihoda, od čega je porez na dohodak činio 12,4 odsto, porez na dobit 8,3 odsto, bruto domaći PDV 22,4 odsto, akcize 13,4 odsto, dok su najveći udeo imali doprinosi za socijalno osiguranje sa 42,4 odsto.

Marković, takođe, kaže da je naplata PDV-a u 2017. godini, sa iznosom od 301 milijardu dinara, prvi put premašila iznos od 300 milijardi od kada je uveden ovaj poreski oblik.

"Povraćaj PDV-a u 2017. godini iznosio je 214,6 milijardi dinara, ili 71,2 odsto bruto naplate. Ta suma je takođe na rekordnom nivou od uvođenja PDV-a", navodi ona i dodaje da je neto naplata ove vrste poreza lani iznosila 86,7 milijardi dinara.

Na pitanje da li ima više prevarnih radnji, odgovara da poreska policija kaže da je manji broj krivičnih dela, ali i da je iznos veći u odnosu na prethodnu godinu za oko pet odsto.

"Izbegnuti porez iznosi 4,1 milijardu dinara. Naime, u prva četiri meseca ove godine Sektor poreske policije podneo je nadležnim tužilaštvima 540 krivičnih prijava protiv 667 lica za učinjenih 618 krivičnih dela. Prošle godine lišeno je slobode 116 lica", precizira Markovićeva.

Najveću pretnju u oblasti poreskih krivičnih dela, kako napominje, predstavlja poslovanje preko fantomskih preduzeća, jer ona pomažu regularnim privrednim subjektima u izbegavanju plaćanja javnih prihoda.

"Upravo iz tog razloga, jedan od prioriteta u aktivnostima Poreske policije jeste otkrivanje i suzbijanje rada fantomskih i peračkih preduzeća. U periodu januar-april 2018. godine identifikovano je 56 tzv. "fantom" i "peračkih" preduzeća, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine", rekla je Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.05.2018.
Naslov: Redakcija