Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APELACIONI SUD U NOVOM SADU: U 2017. godini prosečno vreme trajanja sudskog postupka u osnovnim sudovima, sa područja ove apelacije, 95 dana


Predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković izjavio je da sudovi ulažu napore da brže rešavaju predmete, ali da su istovremeno "pretrpani" predmetima.

"Suočeni sa konstantnim prilivom predmeta, povećanim naročito u višim sudovima, usporenim izborom sudija i stalnom fluktuacijom i sudijskog i nesudijskog kadra, sudovi su, prema prikazanim rezultatima, evidentno uložili napor da poboljšaju rezultate rada i uspešno su ostvarili svoju funkciju", naveo je Peković u izveštaju za prošlu godinu.

Kako je rečeno na predstavljanju izveštaja, prosečno vreme trajanja sudskog postupka u osnovnim sudovima sa područja Apelacionog suda u Novom Sadu u 2017. godini iznosilo je 95 dana.

Viši sudovi su, kako je navedeno, svoje predmete rešavali u proseku za 192 dana, dok je Apelacioni sud u Novom Sadu predmete rešavao za 37 dana.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da su viši sudovi u Srbiji "zatrpani" predmetima.

"Pred Novu godinu smo primili 50.000-60.000 predmeta diskriminacije na nivou Srbije, to ne može nijedan sistem da izdrži. Mi o tome moramo da pričamo. S druge strane, treba i da se pohvalimo. Pogledajte osnovne sudove na području Apelacionog suda u Novom Sadu, 2014. godine prosečno vreme trajanja rešavanja predmeta bilo je 162 dana, a prošle godine 95", ukazao je Milojević.

Izvor: Vebsajt N1, 18.05.2018.
Naslov: Redakcija