Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: U 2015. stagnacija privrede, u 2016. rast potrošnje i BDP


Srbija je u ovoj godini izbegla deflaciju i pored snažnih dezinflatornih pritisaka koji su prusutni već duže vreme, tako da će se inflacija vratiti u planirane okvire u drugoj polovini godine. Privredna aktivnost u ovoj godini će stagnirati, a rast BDP-a očekuje se u 2016. godini i to do nivoa od 1,5 odsto, navodi se u "Izveštaju o inflaciji za maj 2015",  koju je danas objavila NBS.

Kako je saopštio viceguverner Veselin Pješčić, dezinflatorne pritiske u Srbiji ublažile su monetarne mere koje je preduzimala centralna banka, kao i kontrolisano slabljenje dinara u drugoj polovini prošle godine. Ekonomska kretanja od početka godine obeležili su i dalje prisutni deflatorni pritisci, umereni oporavak industrijske proizvodnje, relativna stabilnost kursa dinara i relaksacija monetarne politike.

"Pozitivan doprinos privrednoj aktivnosti potiče pre svega po osnovu pada cena nafte na svetskom tržištu i efekata mera monetarnog labavljenja od strane evropske centralne banke, koji su ubrzali privredni oporavak zone evra i naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. U tom smislu, doprinos privrednom rastu pre svega od neto izvoza, ali i nešto manje pada privatne potrošnje", rekao je viceguverner NBS-a.

Očekivanja NBS su da će se inflacija vratiti u granice cilja, od četiri odsto, u drugoj polovini godine i tome će, pre svega, doprineti isčezavanje efekata niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i rast regulisanih cena.

Viceguverner NBS je istakao da će se u 2015. završiti pad potrošnje domaćinstava, tako da centralna banka naredne godine očekuje postepen oporavak potrošnje, koja bi trebalo da doprinese privrednom rastu.

"Naša procena rasta u narednoj godini ostala je nepromenjena na nivou od 1,5 posto, i ona će pre svega biti vođena neto izvozom, i investicijama koje će biti posledica doslednog sprovođenja strukturnih reformi", dodao je Pješčić.

Izvor: Tanjug, 20.05.2015.