Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Jedinstven komorski sistem važan za jačanje privrede


Privredna komora Srbije (PKS), zajedno sa regionalnim privrednim komorama radi na uspostavljanju jedinstvenog komorskog sistema u našoj zemlji, što je jedan od uslova za jačanje i unapređenje domaće privrede, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

Srpskoj privredi je neophodan "jedinstven, jak i organizovan glas i to je ono što Privredna komora Srbije želi da stvori od komorskog sistema", rekao je Čadež. Novi koncept uređenja komorskog sistema, radi se u partnerstvu sa Privrednom komorom Austrije

Sa svih 19 regionalnih privrednih komora u Srbiji postignut je sporazum o zajedničkom delovanju, što bi, kako je naveo,  trebalo da obezbedi efikasniji i za privredu pogodniji i korisniji komorski sistem.

Članovi Privredne komore će ubuduće plaćati jednu članarinu, a domaći i međunarodni privredni projekti biće jedinstveno sprovođeni.

Čadež je naveo da postoje tri stuba u procesu reogranizovanja komorskog sistema u Srbiji:

-  jedinstveni način zastupanja interesa privrede pred lokalnim samoupravama, državnim institucijama kao i u inostranstvu;

- internacionalizacija, koja podrazumeva novi sistem povezivanja naših privrednih kompanija sa onima u svetu, razmena znanja i iskustava kao i efikasniji ulazak na nova tržišta.

- edukacija budućih privrednika I stvaranje uslova za uvođenje dualnog obrazovanja, koje podrazumeva to da učenici paralelno sa pohađanjem nastave u školama, posećuju i kompanije

Za reorganizovanje domaćeg komorskog sistema prihvaćen austrijski model, jer je reč o zemlji slične veličine i privredne strukture, te takav koncept mogao biti primenjiv u Srbiji.

Predsednik Regionalne privredne komore Srem, Đorđe Božić, je napomenuo da privrednici sa velikom pažnjom očekuju novi Zakon o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 65/2001, 36/2009 i 99/2011 - dr. zakon), koji bi trebalo da bude primenjivan već iduće godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.05.2015.