Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE UPRAVE CARINA O NEOPHODNOSTI KONTROLE HUMANITARNE POMOĆI


Nekontrolisan prijem humanitarne pomoći iz inostranstva može dovesti do dodatnih problema umesto preko potrebne pomoći stanovništvu Srbije ugroženom nezapamćenim poplavama.

Uprava carina Republike Srbije apeluje na ljude i organizacije širom Evrope da vode računa koju vrstu pomoći šalju u Srbiju, kao i na koji način to rade. Preporuka Ministarstva finansija Republike Srbije je da se pre upućivanja pomoći kontaktira diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u zemlji izvoznika.

Određeni lekovi i medicinska sredstva mogu izgubiti svoja svojstva ukoliko se transportuju na neadekvatan način. Slična situacija je i sa hranom. I pored svih mogućih olakšica u carinskom postupku, osetljiva roba mora se pregledati, posebno ona koja podleže fitosanitarnom i veterinarskom pregledu, da se ne bi desilo da umesto da pomogne, zapravo odmogne ugroženom stanovništvu. Apelujemo na učesnike u carinskom postupku da imaju strpljenja i razumevanja za ovakve postupke, u interesu svih ugroženih građana Srbije.

U cilju efikasnijeg i bržeg postupka uvoza robe, Uprava carina moli pošiljaoce, donosioce i organizatore dopremanja humanitarne pomoći da kad god je to moguće uz humanitarnu pomoć prilože što detaljniju specifikaciju robe, kako bi se mogla preduzeti neophodna zdravstvena kontrola za onu robu koja podleže takvoj kontroli. U neophodne podatke takođe spadaju i podaci o primaocu robe.

Kao što smo videli u sredstvima javnog informisanja, nažalost neke nesavesne osobe u ovako teškim trenucima pokušavaju da obezbede imovinsku korist, pa je i u tom smislu potrebno vršiti makar minimalnu kontrolu uvoza humanitarne pomoći, odnosno izbeći zloupotrebe u humanitarnoj katastrofi.

Na sajtu Uprave carina može se pogledati spisak graničnih prelaza na kojima je stalno prisutna fitosanitarna i veterinarska inspekcija, preko kojih je najbolje dostavljati humanitarnu pomoć u hrani biljnog i životinjskog porekla.

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 20.5.2014.