Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZNAČAJ OBAVEŠTAVANJA JAVNOSTI O PRILIVU NOVCA NA NAMENSKE RAČUNE NA IME POMOĆI ZA OTKLANJANJE POSLEDICA POPLAVE


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Ministru finansija u Vladi Republike Srbije pismo u kome sugeriše da Vlada pristupi redovnom proaktivnom objavljivanju podataka o prilivu novca na namenske račune na ime pomoći za otklanjanje posledica poplave.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Poštujući i podržavajući sve napore Vlade Srbije i drugih subjekata usmerene na otklanjanje posledica katastrofalne poplave koja je nažalost pogodila našu zemlju, smatrao sam da je umesno da uputim sugestije u vezi sa obaveštavanjem javnosti o sredstvima prikupljenim u svrhu otklanjanja tih posledica.

Učinio sam to jer verujem da bi proaktivno objavljivanje podataka o prilivu novca na namenske račune bilo dvostruko korisno. S jedne strane umanjilo bi ili isključilo eventualne, kod nas nažalost godinama unazad snažno prisutne sumnje o nenamenskom korišćenju finansijskih sredstava, a s druge strane bi izvesno delovalo vrlo podsticajno na potencijalne donatore.

Za ostvarivanje ove ideje bilo bi dovoljno učiniti dostupnim onlajn podatke o vremenu i visini uplate, štiteći pritom, lične podatke uplatioca, imajući u vidu mogućnost da neki od donatora žele da ostanu anonimni, kao i zakonsku obavezu zaštite podataka o ličnosti.

Polazeći od saznanja da se sa odgovarajućom inicijativom Vladi Srbije obratila NVO Transparentnost Srbija, podržao sam tu inicijativu u potpunosti i sugerisao ministru Krstiću da se u Vladi Srbije založi za ovakvo rešenje."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 20.5.2014.