Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O USLOVIMA ZA DOBROBIT ŽIVOTINJA U POGLEDU PROSTORA ZA ŽIVOTINJE, PROSTORIJA I OPREME U OBJEKTIMA U KOJIMA SE DRŽE, UZGAJAJU I STAVLJAJU U PROMET ŽIVOTINJE U PROIZVODNE SVRHE, NAČINU DRŽANJA, UZGAJANJA I PROMETA POJEDINIH VRSTA I KATEGORIJA ŽIVOTINJA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O ŽIVOTINJAMA: Zabranjen izvoz jaja i transport preko zemalja EU


Kokošija jaja iz Srbije i dalje ne mogu da se izvoze u zemlje Evropske unije (EU) jer se koke i dalje ne uzgajaju u skladu sa evropskim standardima.

U Ministarstvu poljoprivrede početkom aprila su naveli da nemaju preciznu informaciju kada bi ovaj problem mogao biti rešen.

Osim što je zabranjen izvoz jaja iz Srbije, postoji i zabrana transporta preko zemalja EU, a rešenje tog problema od proizvođača zahteva menjanje kompletne opreme za uzgoj koka.

Naime, standard Evropske unije je da kokoška u kokošinjcu mora da ima prostor od 750 centimetara, au Srbiji je standard 550 centimetara i to je razlog što je zabranjen izvoz jaja u zemlje Evropske unije.

EU je još 1999. donela propis kojim je zabranila standardne kaveze za koke nosilje i ostavila članicama rok do 1. januara 2012. da se prilagode novim propisima.

I Srbija je u proleće 2010. donela pravilnik koji je u potpunosti usklađen sa evropskim propisima i koji zahteva da srpski proizvođači izbace stare kaveze i čuvaju koke u novim kavezima koji imitiraju prirodno okruženje koke.

Međutim, u međuvremenu taj rok je pomeren na kraj 2012. a onda još jednom na decembar 2020. jer domaći proizvođači nemaju toliko novca da ispune standarde.

Poslednje pomeranje roka za zamenu kaveza je kraj 2023. godine.

Prema procenama Zajednice živinara, domaćim proizvođačima jaja potrebno je 50-60 miliona evra za kupovinu novih kaveza i za proširenje objekata s obzirom da se instaliranjem novih većih kaveza gubi 40% na prostoru.

Izvršni direktor firme “Rebra komerc” Rade Šćepanović naveo je da propisi EU zahtevaju pored određenog prostora, prečke za odmaranje, da kokoška sve vreme ne bi bila na žici, zatamnjeni prostor sa plastičnom prostirkom, gde može da snese jaje, kao i propisi u vezi sa vazduhom i ventilacijom.

“Mi smo na ovoj farmi zadovoljili te standarde od samog početka i nismo u Srbiji jedini koji primenjujemo takve propise. Dat je rok proizvođačima da do kraja ove godine primene minimum EU standarda”, kaže Šćepanović i ukazuje da pojedine firme u našoj zemlji imaju i veoma moderne farme na kojima se gaje koke nosilje.

“U toku su monitorinzi kako bi se videlo kako to na farmama funkcioniše”, dodaje Šćepanović i nada se da će do kraja godine određeni broj ovdašnjih proizvođača ipak dobiti dozvolu za plasiranje jaja na tržište Evropske unije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 13.04.2023.
Naslov: Redakcija