Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA POSLOVNIKA O RADU VISOKOG SAVETA SUDSTVA: Uvedena procedura zaštite sudija od nedozvoljenih uticaja


Visoki savet sudstva (VSS) doneo je Odluku o izmenama i dopunama Poslovnika o radu Visokog saveta sudstva ("Sl. glasnik RS", br. 38/2021), kojom je propisan način rada i odlučivanja Saveta u slučajevima nedozvoljenog uticaja na rad sudija i sudstva.

Novine se odnose na dva nova člana kojima je propisano da VSS u cilju zaštite samostalnosti sudova i sudija, Savet određuje iz reda svojih izbornih članova - sudija, sudiju nadležnog da postupa u slučajevima nedozvoljenog uticaja na rad sudija i sudstva, navodi se u Odluci VSS-a.

Članom 27a propisane su nadležnosti sudije u ovim slučajevima, dok član 27b propisuje da suđa koji smatra da je na njega izvršen nedozvoljen uticaj može Savetu da podnese zahtev za zaštitu od takvog uticaja, koji se dostavlja gore pomenutom sudiji.

O postojanju nedozvoljenog uticaja odlučuje Savet na sednici.

Ukoliko utvrdi postojanje nedozvoljenog uticaja na sudiju i sudstvo, VSS može da o tome javnost obavesti saopštenjem, na konferenciji za novinare ili da se direktno obrati instituciji u kojoj je zaposleno lice koje vrši nedozvoljeni uticaj.

VSS može da preporuči mere za sprečavanje budućeg nedozvoljenog uticaja.

Društvo sudija Srbije je pozdravilo što je novoizabrani saziv VSS na početku svog rada usvojio ove, kako kaže Društvo "smislene i neophodne izmene Poslovnika" i time regulisao do sada nedostajući način jasnih procedura za obraćanje sudija VSS, javno reagovanje Saveta, praćenje slučajeva nedozvoljenog uticaja i periodično izveštavanje o ovim slučajevima.

Istovremeno je pozvao Savet da u cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija, a usled dugotrajnih svakodnevnih napada, uvreda i poruga koje se čuju u Narodnoj skupštini na račun pojedinih sudija, odmah počne sa primenom novousvojenih odredaba Poslovnika.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.04.2021.
Naslov: Redakcija