Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O NOVČANOJ POMOĆI POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA U CILJU UBLAŽAVANJA POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Poljoprivrednici nezadovoljni najavljenom pomoći države


Poljoprivrednici u Srbiji ocenili su da je najavljena suma pomoći iz državnog paketa mera za ublažavanje posledica pandemije virusa COVID-19 od 2,6 milijardi dinara ili oko 22 miliona evra simboličan iznos koji im neće mnogo značiti.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je to "smešan iznos".

"Još gore će biti ako ta suma bude podeljena podjednako na oko 430.000 registrovanih domaćinstava kao što se to radi sa subvencijama", rekao je Jakšić.

Dodao je da se tek trećina njih, odnosno oko 120.000 do 15.000 aktivno bavi poljoprivredom, a ostali daju zemlju u najam i dobijaju 4.000 dinara po hektaru.

"Ako tako budu delili ovu pomoć to je bacanje para", rekao je Jakšić.

Prema rečima stručnjaka za poljoprivredu Milana Prostrana kolika je državna pomoć može se zaključiti kada se uporedi sa iznosom budžeta za poljoprivredu za ovu godinu od oko 440 miliona evra.

"Ni jedan novac uložen u poljoprivredu nije bačena para, ali poljoprivrednicima bi bolje bilo da dobiju subvencije na vreme umesto što mesecima kasne", rekao je Prostran.

Istakao je da se "država seti poljoprivrede samo kada je stani-pani i treba brašna, ulja, šećera". Najteže je, kako je rekao, malim gazdinstvima koja čine 80 odsto tog sektora jer nisu kreditno sposobna, a i ne vole da se zadužuju zbog velikog rizika, pa kada subvencije kasne nemaju čime da plate troškove setve, a Srbija ima dva miliona hektara koje treba obraditi.

Prostran je rekao da treba povećati direktna davanja iz budžeta sa 4.000 dinara na bar 10.000 dinara i sada u uslovima pandemije naći način da se otvore pijace da bi poljoprivrednici mogli da prodaju ono što uzgajaju u plastenicima.

Poljoprivrednici od pomoći iz paketa mera Vlade Republike Srbije neće moći, kako je rekao agroekonomista Miladin Ševarlić da natoče ni rezervoar goriva jer će po gazdinstvu dobiti nešto više od 50 evra.

"Poljoprivreda je od 2012. godine do danas izgubila oko 900 miliona evra jer se ne poštuje zakon da budžet za tu granu mora da iznosi pet odsto u ukupnom budžetu", ukazao je Ševarlić.

Dodao je da podsticaji u agraru čine svega nešto više od tri odsto ukupnog budžeta odnosno 345 miliona evra, a sa ovom pomoći će se povećati na oko 3,3 odsto.

Izvor: Vebsajt N1, 16.04.2020.
Naslov: Redakcija