Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVORI O DOPUNAMA POSEBNIH KOLEKTIVNIH UGOVORA ZA DRŽAVNE ORGANE I ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE: Zaposlenima koji su u izolaciji ili samoizolaciji obezbeđen pun iznos plate


Ministar državne uprave i lokalne samouprave saopštio je da više od 60 odsto zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnim samoupravama radi od kuće, i ponovio da je zaposlenima koji su u izolaciji ili samoizolaciji obezbeđen pun iznos plate.

Ružić je objasnio da su po zaključku Vlade od 3. aprila izmenjena dva kolektivna ugovora za državne organe i organe jedinica lokalnih samouprava, za koje je nadležno resorno ministarstvo.

Izmene tih kolektivnih ugovora stupile su na snagu 14. aprila i odnosiće se i na martovske plate, naveo je on i naglasio da bi zaposleni u situaciji da Vlada nije usvojila pomenuti zaključak primali samo naknadu u visini od 65 odsto plate.

Prema njegovim rečima, ovde se ne radi samo o kolektivnim ugovorima koje je potpisalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, već i o kolektivnim ugovorima drugih ministarstava po preporuci Vlade.

Ministar je objasnio da je to naročito važno za zdravstvo i socijalne ustanove koje su opterećene obavezama u vanrednom stanju, kao i za Vojsku i policiju.

On je, odgovarajući na pitanje kako se dokazuje da neko od zaposlenih u državnim organima ili lokalnim samoupravama treba da ide u izolaciju ili samoizolaciju, rekao da je precizirano privremeno odsustvovanje onih koji su zaraženi ili su u izolaciji i samoizolaciji jer su isključivo u toku rada bili u kontaktu sa zaraženim.

Važno je da ne dođe do zloupotreba jedne ovakve norme, a verujem da će svaki poslodavac određivati uslove. Postoji široka lepeza dokazivanja i verujem da je nivo odgovornosti zaposlenih visok i da niko neće pribeći zloupotrebama, ocenio je Ružić.

On je preneo da nema preciznih podataka o tome koliko ima zaraženih među zaposlenima u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, kao ni o tome koliko ih je u izolaciji ili samoizolaciji.

Odmah po uvođenju vanrednog stanja, kako je podsetio, Vlada je donela jasne preporuke i mere koje definišu da stariji od 60 godina i majke sa decom do 12 godina, čiji supružnici moraju da rade, mogu da obavljaju rad od kuće.

U proseku, više od 60 odsto zaposlenih u administraciji radi od kuće, precizirao je Ružić i napomenuo da su jedinice lokalne samouprave odmah po uvođenju vanrednog stanja obustavile rad na šalterima i time sprečile moguću zarazu koronavirusom.

Prema njegovim rečima, to što su šalterski radnici upućeni na rad od kuće ne znači da je komunikacija sa građanima stala, već da i dalje funkcioniše, samo u složenijim okolnostima.

Sve jedinice lokalne samouprave su u obavezi da pruže usluge građanima, pre svega komunalne, socijalne i administrativne, podvukao je ministar i dodao da u trenutnim uslovima radi elektronski servis za podnošenje zahteva za kretanje u vreme policijskog časa, servis eBeba, onlajn upis u vrtiće i izjašnjavanje roditelja u koju bi školu da upišu svoju decu.

Ružić je napomenuo da Ministarstvo informiše sve jedinice lokalne samouprave o važnim preporukama, kao i da je organizovalo distribuciju zaštitne opreme za sve opštine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 16.04.2020.
Naslov: Redakcija