Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE ČIJI JE OSNIVAČ REPUBLIKA SRBIJA, AUTONOMNA POKRAJINA I JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE: Aneksom Ugovora lekari i medicinari koji su na bolovanju zbog korone dobiće celu platu. Aneks ima retroaktivno važenje, pa će tako ovaj model isplate naknade biti primenjen od 1. marta 2020. godine


Zaposlenima u državnom zdravstvu biće isplaćena kompletna plata u slučaju da su bili sprečeni da rade zbog bolesti izazvane korona virusom ili zbog mere izolacije koja im je naložena.

Ovo će biti omogućeno Aneksom Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 96/2019) koji su potpisali Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Gradski sindikat "Nezavisnost" sa Vladom Republike Srbije, a reč je o kolektivnom ugovoru za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.

Aneks ima retroaktivno važenje, pa će tako ovaj model isplate naknade biti primenjen od 1. marta.

- U toku sledeće nedelje očekuje se potpisivanje Aneksa posebnog kolektivnog ugovora i za ustanove socijalne zaštite, čime će ovo pravo biti ostvareno i za zaposlene u socijalnoj zaštiti - navodi se u saopštenju sindikata "Nezavisnost".

Izvor: Vebsajt Kurir, 16.04.2020.
Naslov: Redakcija