Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Doneto više uredbi za podršku privredi i poljoprivredi


Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020) kao i nekoliko drugih uredbi za podršku privredi i poljoprivredi.

Na sednici Vlade doneta je i Uredba o pomeranju rokova za održavanje redovne sednice skupštine privrednog društva i dostavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja privrednih društava, zadruga, drugih pravnih lica i preduzetnika, kao i rokova za podnošenje prijava za porez na dobit i poreza na prihod od samostalne delatnosti, važenja licenci ovlašćenih revizora i licenci za vršenje procene vrednosti nepokretnosti koje ističu za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020), saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tom uredbom se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja sa izveštajem revizora za sve obveznike čije je izveštavanje uređeno Zakonom o tržištu kapitala ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 112/2015, 108/2016 i 9/2020), Zakonom o investicionim fondovima ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019) ili Zakonom o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019), pomera na rok od 60 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Za izveštavanje koje je uređeno Zakonom o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019), propisano je da se rok za redovne godišnje finansijske izveštaje pomera na rok od 90 dana od ukidanja vanrednog stanja, a rok za konsolidovane finansijske izveštaje na 120 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Pored toga Vlada je donela i Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020) i Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020),kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije covid-19.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, donošenjem ovih uredbi zaokružen je Program ekonomskih mera za podršku privredi. Ministar ističe da je Uredba o utvrđivanju garantne šeme glavni oslonac celog ekonomskog programa Vlade Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.04.2020.
Naslov: Redakcija