Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVNA I VIŠA TUŽILAŠTVA U SRBIJI: Za objavljivanje informacija kojima se krši privatnost ili pretpostavka nevinosti odgovorni su mediji, a takve informacije im često daju predstavnici državnih organa zaduženi za krivični postupak


Mediji su odgovorni za objavljivanje informacija kojima se krši privatnost ili pretpostavka nevinosti, a takve informacije im često daju predstavnici državnih organa zaduženi za krivični postupak. To je zaključak ankete koju su popunjavali tužioci iz 13 osnovnih i viših tužilaštava u Srbiji.

Građani nemaju poverenja u tužioce i za to nisu oni krivi, smatraju tužioci. To proizilazi iz upitnika koji su tužioci popunjavali i čiji je cilj bio da utvrdi kako oni vide javnost u svom radu, curenje informacija u medije, poštovanje privatnosti i utvrdi mere za poboljšanje stanja.

Tako tužioci smatraju da 79 odsto građana nema ili ima malo poverenja u tužioce, a kao uzrok nepoverenja 83 odsto njih navodi tendenciozno izveštavanje, netačno predstavljanje rada tužilaštava i neznanje novinara, dok svega 13 odsto smatra da je uzrok nedovoljno dobra međusobna komunikacija.

Kod curenja informacija, čak 39 odsto tužilaca misli da je uzrok nepažnja zaposlenih, 22 odsto da se radi o lažnim informacijama, a svega 11 odsto – da je u pitanju prodaja informacija medijima.

Tužioci se žale i da mediji utiču na njihov rad, pa skoro 70 odsto njih tvrdi da se mešaju u istrage. Tradicionalno ih i ne vole i smatraju ih nekom vrstom neprijatelja, što je samo prvi razlog zbog čega novinari tužilaštvo smatraju najzatvorenijom institucijom. Drugi je uzrokovan položajem tužilaštva.

"Javno tužilaštvo je pod nekom vrstom političkog starateljstva izvršne vlasti, budući da ona ima bitnu ulogu u izboru javnih tužilaca, članova Državnog veća tužilaca i tako redom. Sve to na neki način stvara utisak da bi objavljivanje određenih informacija o radu javnog tužilaštva moglo da razljuti političare i stvori probleme njima u karijeri", rekao je Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca.

U analizi su ponuđene i preporuke - objavljivanje informacija na internet prezentacijama Tužilaštva, u informatoru o radu, publikacijama tužilaštva i objavljivanjem saopštenja u medijima.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 19.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija