Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

TREĆINOM TUŽILAŠTAVA U SRBIJI RUKOVODE VRŠIOCI FUNKCIJE


Predlog 17 zamenika tužilaca u osnovnim javnim tužilaštvima koji se biraju prvi put na tu funkciju, prošao je skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i ubrzo će se naći pred poslanicima. Do parlamenta, međutim, još nije stigao predlog za postavljenje 34 šefa osnovnih i viših tužilaštava, kao ni Tužioca za ratne zločine.

Oni se od prošlog septembra nalaze na Vladi Republike Srbije, a "rekorder" je šef novosadskog Višeg tužilaštva - njegovu kandidaturu je Državno veće tužilaca (DVT) poslalo Vladi još 2015. godine.

Kako objašnjavaju u strukovnim udruženjima - Udruženju tužilaca Srbije i Udruženju sudijskih i tužilačkih pomoćnika, čak trećina šefova svih tužilaštava u zemlji je u "v. f. stanju" (vršioci funkcije). Ovo stanje, koje može da traje do godinu dana, ponovo im je produženo 1. januara 2017. godine.

- Situacija u Novom Sadu je alarmantna. Svedoci smo kriminalnih obračuna na ulicama ovog grada. Načelnik Kriminalističke policije je smenjen, a Više tužilaštvo nema šefa. Sigurno bi se nešto promenilo ukoliko bi se imenovao tužilac sa stalnom funkcijom - kažu u strukovnim udruženjima.

Ništa bolja situacija, kažu, nije ni u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu. Budući da je mesto pogranično, pogodno je za krijumčarenje narkotika iz Bugarske, ali i za ilegalne ulaske migranata. Prolazak migranata kroz Srbiju vezan je i za različite kriminalne radnje - od nelegalnog prelaska granice, do krijumčarenja ljudi, pa i trgovine ljudskim životima. Zato je, kažu tužioci, potrebno hitno imenovati "stalnog" tužioca, koji bi rukovodio borbom protiv kriminala i uhvatio se u koštac sa nagomilanim problemima.

Poseban problem je izbor Tužioca za ratne zločine. Od 1. januara 2016. godine, kada je dotadašnji tužilac Vladimir Vukčević otišao u penziju, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi Milan Petrović, njegov prvi zamenik. Petrović nije čak ni imenovan za vršioca funkcije. Ukoliko se pred poslanicima uskoro ne nađe ime novog tužioca, Tužilaštvo će ostati i bez ovog rukovodioca, jer Petrović uskoro ide u penziju.

Mandat javnog tužioca je šest godina. Zanimljivo je da tužioci koji već 16 meseci rukovode trećinom tužilaštava, uglavnom nisu ni konkurisali za mesta šefova.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 20.04.2017.
Naslov: Redakcija