Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Udruženje ugostitelja Novog Sada traži da im APR vrati novac koji su platili za registracione takse, zbog greške u Zakonu


Udruženje ugostitelja Novog Sada traži od Agencije za privredne registre da im vrati novac koji su platili za registracione takse zbog greške u Zakonu o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon, 93/2012 i 84/2015), koja je naknadno ispravljena objavljivanjem Mišljenja u vezi sa primenom sporne odredbe Zakona.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 84/2015) predviđao je da u poslovnom imenu preduzeća ne može da stoji reč koja opisuje delatnost (hotel, bar, kafe, kafić, motel...), te su brojni objekti platili APR-u taksu za promenu podataka i poslovnog imena. U međuvremenu je nezadovoljstvo raslo, a time i pritisak na Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je nakon višednevnih pregovora objasnilo da je došlo do redaktorske greške u pisanju Zakona i da ugostitelji i hotelijeri neće morati da menjaju imena, osim ako imaju dva opisa delatnosti u imenu. 

Ukoliko preduzetnici imaju dve reči koje opisuju delatnost (kafe-restoran, kafe-pekara), moraće svaku delatnost da registruju posebno.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada, Dragan Stanojević, kaže da su oni koji su poštovali Zakon i postupili u skladu sa njim prošli najgore.

"Bilo je onih koji su, ipak, bili pametni i sačekali. Čekamo sada odgovor iz APR-a, a u kontaktu smo sa zamenikom ministra i gledamo kako da rešimo ovaj i probleme koji bi mogli da uslede", navodi on.

Podsetimo da je član 67 stav 4 Zakona izazvao ogromno negodovanje ugostitelja. Mnogi, međutim, nisu ni bili upućeni u izmene koje Zakon propisuje.

Izvor: Vebsajt 021.rs, Gorica Nikolin, 20.04.2016.
Naslov: Redakcija