Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTENCIJALNA ZAKONSKA REŠENJA O OBAVLJANJU DVE ILI VIŠE JAVNIH FUNKCIJA: Funkcioneri će moći istovremeno da obavljaju dve ili više javnih funkcija samo ukoliko na to zakon striktno obavezuje ili ako ih na položaje direktno biraju građani. Svi ostali slučajevi biće prekršaj i kažnjavaće se


Ove mere bi uskoro mogle da budu deo zakonskih rešenja na kojima upravo radi mešovita radna grupa, koju je formiralo Ministarstvo pravde. A cilj je da se stavi tačka na stalna nagađanja u kojim slučajevima neko može da zasedne u više državnih fotelja, da se spreči praksa da duple foteljaše "jure" njihove stranke ili da ostanak na položaju zavisi od nečije savesti.

Agencija za borbu protiv korupcije, koja sad procenjuje može li da se obavlja više funkcija, tokom prošle godine dala je 181 "dozvolu", a odbijen je 91 predstavnik vlasti koji im se obratio. Uz to, doneto je i 47 rešenja o prekidu druge funkcije, jer se to kosilo sa zakonom.

Vladan Joksimović, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je i ta institucija svojim modelom zakona predvidela da je obavljanje više funkcija dopušteno samo izuzetno. Prvi izuzetak su situacije kada je funkcioner zakonom obavezan da istovremeno obavlja dve ili više javnih funkcija, a drugi izuzetak su oni koji obavljaju dve ili više javnih funkcija na koje se bira neposredno od građana, osim ako je to nespojivo sa Ustavom.

"To pravilo promoviše model zakona koji smo predstavili tokom prošle godine. I nije važno da li je reč o plaćenim ili neplaćenim funkcijama, jer i javna funkcija za koju se ne prima novčana naknada, donosi određenu kumulaciju moći".

Šef skupštinskog Administrativnog odbora Zoran Babić (SNS), kaže da je stav naprednjaka jasan:

Izvor: Večernje novosti, 20.4.2015.