Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Tokom 2022. godine ljudska prava u velikom procentu poštovana, ali ima i prostora za unapređenje rada nadležnih organa u različitim oblastima


Zaštitnik građana Zoran Pašalić predao je Narodnoj skupštini Srbije redovan godišnji izveštaj o svom radu i stanju ljudskih prava u Republici Srbiji u 2022. godini. U svom redovnom godišnjem izveštaju za proteklu godinu Ombudsman je predstavio aktivnosti u 2022. godini, uočene nedostatke u radu organa uprave, preporuke za poboljšanje prakse i normativnog uređenja pojedinačnih oblasti, predloge za unapređenje položaja građana u odnosu na organe uprave, kao i podatke o sprovođenju preporuka i predloga iz prethodnih izveštaja. Prema Zakonu o Zaštitniku građana("Sl. glasnik RS", br. 105/2021) Ombudsman podnosi Narodnoj skupštini redovan godišnji izveštaj najkasnije do 15. marta u godini za prethodnu godinu.

Kako se navodi u izveštaju Ombudsmana Zorana Pašalića, u protekloj godini Zaštitniku građana obratilo se 13.841 građana, od čega je kontakt ostvaren sa 8.595 građana. Na razgovor je primljeno 1.645 građana, a broj primljenih predmeta iznosi 3.601 od čega je bilo 3.530 pritužbi i 71 predmet pokrenut po sopstvenoj inicijativi. Najveći broj pritužbi građana odnosio se na oblast ekonomskih i imovinskih prava (42,2 odsto), oblast građanskih i političkih prava (blizu 23 odsto), oblast socijalnih i kulturnih prava (oko 14 odsto) i zaštitu prava deteta (9 odsto). Istovremeno, u 2022. godini razmatrano je i 1.417 predmeta iz ranijih godina, od čega je okončan rad na 1.099 predmetu. Shodno tome, Zaštitnik građana je u izveštajnom periodu razmatrao ukupno 5.018 predmeta od kojih je okončao rad na 4.419 predmeta.

U toku 2022. godine Zaštitnik građana je uputio ukupno 904 preporuke organima uprave, i to 344 u kontrolnom postupku, a 560 u skraćenom postupku, dok je u okviru svoje preventivne funkcije Nezavisni mehanizam za prevenciju torture uputio 205 preporuka. Od ukupnog broja upućenih preporuka, najveći broj - 237 predmeta odnosi se na resore uprave. U oblasti prava lica lišenih slobode upućeno je 60 preporuka, u oblasti rodne ravnopravnosti 19, u oblasti prava osoba sa invaliditetom 19 preporuka, u oblasti prava deteta 16 i u oblasti prava nacionalnih manjina četiri preporuke. Organi su postupili u roku u 94 preporuke, po 55 preporuka nije postupljeno, dok kod 194 preporuka još nije istekao rok ostavljen organima za postupanje ili se postupanje prema njima prati.

Zaštitnik građana je tokom 2022. godine uputio organima javne vlasti 28 mišljenja, od čega 19 na osnovu zakonske odredbe da davanjem saveta i mišljenja o pitanjima iz svoje nadležnosti deluje preventivno u cilju unapređenja rada organa uprave i unapređenja zaštite ljudskih sloboda i prava, i osam mišljenja na osnovu zakonske odredbe da u postupku pripreme propisa daje mišljenje Vladi i Narodnoj skupštini na predloge zakona i drugih propisa.

Opšta ocena stanja ljudskih prava u Republici Srbiji u 2022. godini jeste da su ljudska prava u velikom procentu poštovana, ali da ima i prostora i potrebe za daljim unapređenjem rada nadležnih organa u različitim oblastima, na šta je Zaštitnik građana u ovom izveštaju i ukazao. Kao i u prethodnom izveštajnom periodu, najveći broj predmeta koje je Zaštitnik građana razmatrao odnosio se na povrede ekonomskih, građanskih i socijalnih prava, kao i povrede principa dobre uprave, pre svega prava na efikasno postupanje organa i na pravo na dobijanje odluke u zakonskom roku. Nepovoljan ekonomsko-socijalni položaj posebno je uočljiv kod pripadnika osetljivih društvenih grupa te je Zaštitnik građana posebnu pažnju posvetio zaštiti prava dece i mladih, žena, porodilja, žrtava nasilja u porodici, starijih i LGBT osoba, pripadnika nacionalnih manjina, migranata i tražilaca azila na državnim granicama”, zaključuje Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 15.03.2023.
Naslov: Redakcija