Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Paušalno oporezivanje onih koji izdaju "stan na dan", kao i oporezivanje domaćinstava koja se bave seoskim turizmom


Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) i Zakon o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) između ostalog, predviđaju paušalno oporezivanje onih koji izdaju "stan na dan", kao i oporezivanje domaćinstava koja se bave seoskim turizmom.

Do sada nije bilo moguće utvrditi koliko je onih koji izdaju privatni smeštaj u okviru domaćinstava, tako da su nadležni najavili da bi nova zakonska rešenja, od 1. jula 2019. trebalo da uvedu red i u tu oblast.

"Statistika kaže da je prošle godine u Srbiji bilo 3,4 miliona turista. A neke procene kažu - još trećina otprilike neprijavljenih. Ja sam siguran da zakonodavac na ovaj način pokušava da zahvati nešto iz tog miliona neprijavljenih. To će stvoriti određene namete onima koji izdaju sobe i koji bi trebalo da plaćaju porez. Pored finansijskih nameta stvoriće im i nekakvu obavezu da nešto administrativno rade. Obećanja koja dolaze iz države jesu da će to biti jednostavno i jeftino", rekao je Goran Petković sa Ekonomskog fakulteta.

Kako je sada najavljeno, taj porez će biti računat zavisno od kategorije turističkog mesta. Najveći iznos poreza plaćaće u Beogradu, a najmanje bi, recimo, trebalo da plaćaju oni koji izdaju po seoskim domaćinstvima, u nekim nekategorizovanim turističkim područjima. Tačni procenti još nisu doneti, ali može se očekivati, prema nekim procenama, da će jedan krevet u Beogradu biti opterećen sa tri i po hiljade dinara godišnje.

Ono što bi trebalo zakonodavca više da zabrine jeste slabo snalaženje stanovništva u ruralnim područjima. Mislim da će za neke od njih veći namet biti ta obaveza da prijave i plaćaju porez, nego sam taj iznos. Ako bi se lokalne samouprave angažovale i radile taj posao i bar u početku pomagale ljudima da rade taj posao, ja mislim da bi se to njima višestruko vratilo.

Ako država računa da postoji trećina nenaplaćenih dažbina po osnovu dolaska turista, neka od te trećine u prvoj godini naplati pola ili dve trećine, sigurno će bar za četvrtinu ostvariti veći prihod.

Izvor: Vebsajt N1, Marija Komazec, 18.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija