Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA: Usvajanje zakona očekuje se u narednih mesec dana


Predlog zakona o udžbenicima, kako je istakao ministar prosvete, Mladen Šarčević, doneće mnoge povoljnosti za roditelje i đake, kada su u pitanju udžbenici i njihova nabavka. Jedna od njih je i kupovina udžbenika preko školskih zadruga....

- Napravili smo standard za digitalne udžbenike, rešeno je pitanje za sve udžbenike za decu koja su sa posebnim potrebama, da zaista budu prilagođeni udžbenici i dostupni, da tu postoji zakonska obaveza i niz drugih stvari. Distribucija udžbenika je jako važna i tu je ona priča o zadrugama. Pri kraju su i mišljenja ministarstva finansija o pravilniku o đačkim zadrugama i tek onda će rabat smanjiti cenu udžbenika - kaže ministar Šarčević.

Predsednica aktiva direktora osnovnih škola ističe da se čekaju jasna uputstva resornog ministarstva o formiranju školskih zadruga i nabavci udžbenika preko njih. Do sada, roditelji su nabavljali udžbenike na stari način.

Koliko možemo, utičemo na roditelje da pronađu među starijom decom polovne udžbenike ili neki nasleđuju od starije braće ili sestara, a polovne udžbenike mogu čak i u gradu kupiti, a ono što je škola u obavezi i što dobijamo instrukcije i upućujemo roditelje to je nabavka besplatnih udžbenika", kaže Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

"Uvek na Savetu roditelja daju se predlozi kako da se nabave knjige i mi izaberemo najbolji mogući način. Naravno da su to knjižare, gde na rate mogu roditelji da kupe knjige, ima dosta roditelja koji žele novu knjigu i onda je to najbolji izbor", kaže Branislava Stefanović, predsednica Saveta roditelja OŠ "Vasa Stajić"

Nadležni poručuju roditeljima da ne žure sa kupovinom udžbenika za narednu školsku godinu, već da sačekaju novi zakon, koji bi trebalo da bude usvojen u narednih mesec dana.

Izvor: Vebsajt RTV, Tamara Trninić, 19.03.2018.
Naslov: Redakcija