Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Primena Pravilnika počinje 15. juna 2018. godine i predviđa da su na etiketama proizvoda obavezni podaci o nivou šećera, soli i masti, ali će do kraja 2018. godine na rafovima će ostati i roba koja je proizvedena, upakovana i deklarisana pre 15. juna


Od polovine juna svi proizvodi moraće da imaju nutritivnu deklaraciju na kojoj će biti navedeni podaci o nivou vrednosti koje proizvod sadrži, ali će do kraja godine na rafovima ostati i roba koja je deklarisana pre 15. juna 2018. godine.

Ovu novinu predviđa Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 19/2017 i 16/2018), pa će na hrani morati da bude označen nivo šećera, soli, masti i ostalih vrednosti. Ambalaža koja je proizvedena, upakovana i deklarisana do 15. juna u prodavnicama će do kraja godine ostati sa starom deklaracijom.

Novim Pravilnikom trebalo bi da bude pooštrena odgovornost svih onih u čijoj je nadležnosti deklarisanje hrane.

Deklarisanje predstavlja jedan od najsloženijih podzakonskih akata koje treba regulisati, zbog proizvođača "koji ne žele baš sve informacije da stave na deklaraciju" s jedne strane i s druge potrošača "koji žele da imaju što veći broj informacija na deklaraciji proizvoda", rekao je Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako bi na novi način označena roba trebalo da se nađe na rafovima od 15. juna, sva roba upakovana pre tog datuma biće u prodaji do kraja godine.

Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača Beograda kaže da je ova praksa odavno bila potrebna na potrošačkom polju.

- Proizvođači imaju pravo da koriste ambalažu koja je ranije proizvedena u ovom roku. Mislim da je to korektno i fer, nemam primedbe na takvu odredbu u pravilniku - kaže Bogosavljević.

Izostanak sastava o količini šećera, masti, soli ili ostalih nutritivnih vrednosti koje određeni proizvod sadrži, najproblematičniji je kada su u pitanju određene grupe potrošača. Takođe, novim deklaracijama biće naznačeno i to da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke druge životinjske vrste...

Postoji čitav "spektar zahteva" koji se odnosi na meso, naročito onda kada se u proizvodima od mesa nalazi voda ili proteini koji potiču od "druge životinjske vrste".

- Takve deklaracije su veoma važne. One su upozoravajuće za pojedine ciljne grupe potrošača, posebno su vrlo bitne za potrošače koji imaju narušeno zdravstveno stanje i koji moraju da vode računa o količini namirnica koje unose u sebe poput soli, šećera, masti... Kao i o drugim bitnim informacijama, poput toga koje štetne posledice mogu da nastanu od upotrebe takve hrane - smatra Bogosavljević.

Udruženje potrošača Beograda će, najavljuje on, u narednom periodu obaviti istraživanje primene Pravilnika kako bi videli upotpunjenost deklaracije sa stanovišta informacija koje bi trebalo da budu istaknute na proizvodu.

- Želimo da vidimo koliko su i one opšte poznate informacije korektno unete. U poslednjem ispitivanju koje smo imali o upotrebi prethodnog, još važećeg pravilnika, imali smo vrlo lošu sliku - više od 60 odsto uzoraka koje smo našli u prodaji nije bilo deklarisano u skladu sa tim Pravilnikom - upozorava Bogosavljević.

Neophodno je, ističe on, da poučeni tim iskustvom inspekcije u potpunosti i dosledno primene zakon.

- Ako se loše deklarisana roba nalazi u prodaji, odgovornost dele proizvođač i prodavac - zaključuje Petar Bogosavljević.

Prosečna odrasla osoba dnevno unese oko 2.000 kalorija, dok prosečna preporučena dnevna energetska vrednost za dete do tri godine iznosi 1.200 kcal. Nutricionisti savetuju da se obrati pažnja i na količinu jednostavnih šećera ako su oni posebno naznačeni. Poželjno je da njihova masa bude što manja, a masa složenih šećera veća. Takođe, zasićene masti bi trebalo da budu što manje zastupljene. Kada je u pitanju so, njena količina na deklaracijama je obično izražena u gramima, pri čemu je prihvatljiva količina između 0,1 i 0,6 grama natrijum-hlorida na 100 grama namirnice.

Sadržaj deklaracije:

  • Hranljiva vrednost
  • Veličina porcije
  • Kalorije
  • Preporučen dnevni unos proizvoda
  • Nivo šećera, soli, masti i ostalih vrednosti
Izvor: Vebsajt Blic, Andriana Janković, 19.03.2018.
Naslov: Redakcija