Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RAZVOJNA BANKA SAVETA EVROPE ODOBRILA SRBIJI 50 MILIONA EVRA: Zajmovi će biti usmereni za olakšavanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća


Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je osam novih zajmova institucijama u državama članicama Saveta Evrope, uključujući i 50 miliona evra koje će dobiti dve banke koje posluju u Srbiji.

Zajmovi su odobreni na sastanku Upravnog odbora CEB u petak u Parizu i biće usmereni za olakšavanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, saopštio je Savet Evrope.

Zajam u iznosu od 20 miliona evra odobren je "Rajfajzen Lizingu Srbija", trećoj najvećoj lizing kompaniji u Srbiji, da bi se finansiranje usmerilo ka mikro, malim i srednjim preduzećima, povećala njihova konkurentnost i podržalo otvaranje novih stalnih i sezonskih radnih mesta.

Drugi zajam u iznosu od 30 miliona evra namenjen je Prokredit banci u Srbiji za mikro, mala i srednja preduzeća za koje je lizing često jedini oblik finansiranja aktivnosti kojima imaju pristup.

Razvojna banka Saveta Evrope osnovana je 1956. godine i ima 41 zemlju članicu. Ta banka odobrava zajmove svojim državama članicama, lokalnim vlastima i institucijama za projekte u društvenom sektoru.

Mikro, mala i srednja preduzeća igraju važnu ulogu u srpskoj ekonomiji i obezbeđuju skoro dve trećine svih poslova u privatnom sektoru, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Izvor: Vebsajt N1, 19.03.2018.
Naslov: Redakcija