Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: NBS kao supervizor sprovodi kontrolu banaka i ukoliko se kontrolom identifikuju slabosti u načinu sprovođenja mera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, preduzima korektivne mere prema bankama i određene sankcije u skladu sa regulativom


Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je u oblasti nadzora sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma pružala svu neophodnu pomoć i potrebne informacije nadležnim državnim organima.

Saopštenje je izdato, kako je navedeno, povodom neodmerenih izjava kojima se neopravdano ugrožava uspostavljeno poverenje javnosti u funkcionisanje finansijskog sistema Republike Srbije, a imajući u vidu odgovornost NBS u očuvanju finansijske stabilnosti, kao i postignute rezultate od 2012. godine.

"U cilju sprečavanja unošenja 'prljavog novca' u legalne finansijske tokove i prikrivanja veze između novca i kriminalne aktivnosti, u prethodnom periodu je unapređen regulatorni okvir, i doneto više propisa, među kojima je i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009, 91/2010 i 139/2014)", podseća se u saopštenju.

NBS napominje da, kao supervizor, sprovodi kontrolu banaka i da, ukoliko se kontrolom identifikuju slabosti u načinu sprovođenja mera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, preduzima korektivne mere prema bankama i određene sankcije u skladu sa regulativom.

U slučajevima kada postoje elementi sumnje sa stanovišta pranja novca i/ili finansiranja terorizma, NBS o tome obaveštava nadležne organe.

"Takođe ukazujemo javnosti na mogućnost da sve slučajeve, ukoliko već nisu procesuirani od strane državnih organa, prijave nadležnim državnim organima", dodaje se u saopštenju.

NBS ukazuje da je u prethodnom periodu adekvatno pratila i ograničavala transakcije banaka sa matičnim bankarskim grupacijama u cilju preventivnog delovanja, a radi sprečavanja nastanka rizika ili prelivanja rizika na domaće bankarsko tržište, istovremeno obezbeđujući zaštitu svih deponenata i korisnika finansijskih usluga.

"Posebno ističemo da je rad poslovnih banaka u Srbiji strogo regulisan, najčešće rigoroznije nego što je to slučaj na tržištima njihovih matičnih banaka. Napominjemo i da Narodna banka na dnevnoj osnovi prati odnose banaka sa maticom i odgovorno tvrdi da nema odliva kapitala po bilo kojoj osnovi", piše u saopštenju.

NBS dodaje da je u prethodnim godinama vratila poverenje u domaću valutu kroz održavanje stabilnog kursa, očuvala nisku i stabilnu inflaciju, dok se štednja stanovništva povećala skoro tri puta u odnosu na 2012. godinu, što dokazuje postignuto poverenje građana u naš bankarski sistem, a samim tim i u mere i odluke NBS koje tome doprinose.

NBS, radi pravilnog informisanja javnosti, ukazuje i na sledeće činjenice:

Dobit bankarskog sektora, odnosno dela bankarskog sektora koji je u stranom vlasništvu, za prethodnih nekoliko godina ni u jednom trenutku nije iznosila oko 400 miliona evra godišnje. Kao rezultat ostvarene makroekonomske stabilizacije i oporavka aktivnosti bankarski sektor je prethodnu 2016. godinu završio sa dobiti od oko 170 miliona EUR. Prethodnih godina ta dobit je bila i znatno manja.

Zahvaljujući primetnom smanjenju oslanjanja banaka na izvore finansiranja od matica, i dodatnom smanjenju troškova finansiranja banaka - prema poslednjim podacima, kamatne stope po kojima pretežno strane banke od povezanih lica uzimaju sredstva u poslednjem periodu su se kretale u rasponu 1,62 odsto do 1,8 odsto.

Ukupni troškovi bankarskog sektora po kreditima i drugim troškovima finansiranja od matičnih banka se mere desetinama, a ne stotinama miliona evra, te konstatacija kojom se implicira da je "skrivena dobit" banaka koju banke iznesu maticama oko 800 miliona evra ni u jednom hipotetičkom scenariju ne može biti tačna.

Za očuvanje finansijske stabilnosti neophodno je odgovorno postupanje svih. Neistinite, a posebno zlonamerne informacije štete svima, a posledice trpe građani. Kao i do sada, Narodna banka Srbije će nastaviti da obavlja svoju kontrolnu funkciju, a svaka utvrđena nepravilnost će biti praćena adekvatnim merama u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Izvor: Vebsajt Novosti, 17.03.2017.
Naslov: Redakcija