Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA UNIJA POSTIGLA SPORAZUM O FORMIRANJU BANKARSKE UNIJE


Evropska unija je postigla sporazum o formiranju bankarske unije koja treba da stabilizuje finansijski sistem i olakša preduzimanje mera prema bankama u teškoćama.

Dogovor su postigli Evropski parlament i države članice EU posle maratonskih pregovora koji su trajali celu noć.

"Sporazum je postignut posle 16 sati pregovora", objavila je grupa Evropskih narodnih partija u saopštenju.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je na konferenciji za štampu da je to "ogroman uspeh".

Bankarska unija i sređivanje računa banaka koji ide s tim treba da povrate uzajamno poverenje banaka i podstaknu kreditiranje unutar evrozone, što će doprineti privrednom rastu u 18 zemalja koje koriste evro.

To je drugi stub Evropske bankarske unije, posle uvođenja jedinstvenog nadzora banaka u zemljama evrozone.

Detalji postignutog kompromisa, koji treba još da odobri Evropski parlament i ministri finansija EU, izloženi su u nacrtu sporazuma koji su prihvatili učesnici pregovora.

  • Po sporazumu, fond od 55 milijardi evra, koji će biti dobijen od priloga banaka, biće izgrađen u periodu od osam godina, umesto deset, koliko je prvobitno bilo predviđeno.

Prema sporazumu, takođe, Evropskoj centralnoj banci daje se glavna uloga u pokretanju zatvaranja neke banke, i ograničava mogućnost pojedinih ministara da se suprotstave takvom potezu.

  • "Prema novim propisima, mere prema problematičnim bankama mogu da se preduzmu brzo, u roku jednog vikenda, umesto ranijeg produženog postupka koji je često podrivao poverenje u finansijski sistem Unije", rekla je Korien Vortman Kol, vodeći pregovarač za parlament.

Ona je dodala da je ovaj sporazum veoma dobar za vraćanje poverenja u evropske banke.

"Postignuti sporazum predstavlja stvarnu zaštitu od stečaja banaka", rekao je francuski ministar finansija Pjer Moskovici.

Što je najvažnije, postignut je tačno na vreme da može da bude usvojen u Evropskom parlamentu sredinom aprila, na poslednjem zasedanju parlamenta pred nove evropske izbore u maju. Da nije postignut ovaj rok, ceo tekst bi za usvajanje trebalo da čeka novi saziv Evropskog parlamenta.

Izvor: