Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Više javno tužilaštvo u Beogradu izradilo Smernice za posredovanje u zapošljavanju žrtava nasilja u porodici


Više javno tužilaštvo u Beogradu uz podršku Autonomnog ženskog centra izradilo je i objavilo priručnik za postupanje koordinatorki iz osnovnih javnih tužilaštava sa područja Beograda, pod nazivom Smernice za posredovanje u zapošljavanju žrtava nasilja u porodici.

Ovaj priručnik daje jasne putokaze za ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žrtava nasilja, uz uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju.

Smernice su izrađene imajući u vidu da je ekonomska nezavisnost jedan od ključnih segmenata osamostaljivanja, dok zapošljavanje, uz druge vidove podrške, vodi ne samo ekonomskoj nezavisnosti žrtve, nego i njenom oporavku i izlasku iz nasilne zajednice.

Naime, brojna istraživanja su pokazala da jedan broj žrtava ostaje u nasilnim zajednicama zato što su ekonomski zavisne od lica koja vrše nasilje prema njima.

Pored toga, uz druge oblike nasilja, žrtve su često izložene i ekonomskom nasilju u smislu da ne rade jer mi je to zabranjeno, ili nisu imale uslove da se obrazuju, da traže posao.

Uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju, jeste mogućnost koja je predviđena Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), a sprovođenje u praksi prvo je počelo Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 2020, godine čiji je primer dobre prakse prepoznalo Više javno tužilaštvo u Beogradu i dalo nalog svim javnim tužilaštvima primene u praksi.

U toku januara meseca uz podršku koordinatorke za rodno zasnovano nasilje iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjane Mirčić Čaluković, u cilju posredovanje u zapošljavanju žrtava nasilja u porodici, sva beogradska osnovna javna tužilaštva održala su prvi sastanak koordinacionih grupa kojima su pored zamenika javnih tužilaca, prisustvovali predstavnici nadležnih odeljenja Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. J. M., 15.02.2023.
Naslov: Redakcija