Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O DOPUNAMA PRAVILNIKA O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Od 2023. godine nova obavezna stavka na deklaracijama biće poreklo glavnog sastojka


Od 2023. godine na deklaracijama prehrambenih proizvoda će morati da se navodi i poreklo glavnog sastojka, propisano je Pravilnikom o dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 23/2022), koji je doneo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prema dosadašnjim propisima, proizvođač je bio dužan da na deklaraciji napiše zemlju porekla hrane, ali se novim dopunama precizira da je potrebno navesti i zemlju porekla glavnog sastojka ukoliko se ona razlikuje od porekla proizvoda.

Glavni sastojak je sastojak ili sastojci hrane koji čine više od polovine te hrane ili koje potrošači obično dovode u vezi sa nazivom hrane, piše u dopunjenom Pravilniku.

Odredbe koje se tiču navođenja porekla glavnog sastojka ne primenjuje se na oznake geografskog porekla koje su uređene posebnim zakonom kao ni na one koji se uređuju Zakonom o jakim alkoholnim pićima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2015).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 18.02.2022.
Naslov: Redakcija