Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Zaposleni koji su dužni da rade tokom državnih i verskih praznika imaju pravo na uvećanu zaradu


Građani Srbije će ove godine, povodom obeležavanja državnih i verskih praznika, imati ukupno 11 neradnih dana. Prvi slobodan dan bio je 3. januar, pošto su 1. i 2. januar koji su inače neradni “pali” za vikend. Sledeći neradni dan bio je 7. januar, kada su pravoslavni vernici po Julijanskom kalendaru slavili Božić.

Po Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011), ako neki od državnih praznika pada u subotu ili nedelju, slobodan je prvi sledeći radni dan.

Posle januara, sledeći praznik za koji zaposlenima slede neradni dani jeste Dan državnosti Srbije, 15. februar.

Naredna pauza je u aprilu, za pravoslavni Uskrs. Slobodni dani biće od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, odnosno od petka, 22. aprila, do ponedeljka, 25. aprila. Nedelju dana kasnije neradni dani po zakonu sleduju i za 1. i 2. maj, na Praznik rada. Kako 1. maj ove godine pada u nedelju, neće se raditi u ponedeljak, 2. maja i utorak, 3. maja.

Neradno se u Republici Srbiji obeležava i 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Osim državnih praznika, pravo na neradne dane zaposleni mogu da ostvare i tokom pojedinih verskih praznika. Tako pravoslavni vernici mogu da dobiju slobodan dan na prvi dan krsne slave, a katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica na prvi dan Božića (25. decembar) i u dane Uskršnjih praznika, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa, koji se ove godine obeležava od 15. do 18. aprila.

Pripadnici islamske veroispovesti slobodne dane mogu da dobiju na prvi dan Ramazanskog bajrama (2. maj) i prvi dan Kurbanskog bajrama (9. jul). Pripadnici jevrejske veroispovesti mogu ostvariti pravo na slobodan dan na prvi dan Jom Kipura (5. oktobar).

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti i usluga i tokom državnih i verskih praznika, ako bi zbog prekida rada nastale štetne posledice za građane i državu.

U Zakonu se navodi i da organizacije čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada, zahteva neprekidan rad mogu da rade i za vreme državnih i verskih praznika.

U Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) se navodi da zaposleni koji odsustvuju sa rada tokom državnih i verskih praznika koji spadaju u neradne imaju pravo na naknadu zarade, kao i da zaposleni koji su dužni da rade ovim danima imaju pravo na uvećanu zaradu.

Inače, u Srbiji se radno praznuju i obeležavaju sledeći praznici:

  • Sveti Sava (27. januar)
  • Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu (22. april)
  • Dan pobede (9. maj)
  • Vidovdan - Spomen na Kosovsku bitku (28. jun)
  • Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu (21. oktobar).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Julijana Vincan, 15.02.2022.
Naslov: Redakcija