Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU PROFESIONALNIH BOLESTI: Lista proširena i usklađena sa listom Međunarodne organizacije rada


Novi Pravilnik o utvrđivanju profesionalnih bolesti je završen i proširena je lista profesionalnih bolesti koja treba da olakša dokazivanje obolevanja na radnom mestu.

Novi Pravilnik radio je Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović", a direktor te ustanove Aleksandar Milovanović kaže da je lista profesionalnih bolesti usklađena sa listom Međunarodne organizacije rada.

Novi Pravilnik je, kako kaže, upućen Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a trebalo bi da ga usvoji Vlada Republike Srbije.

Naveo je da je na dosadašnjoj listi bilo 56 bolesti, a da je nova proširena sa desetak novih.

Milovanović nije želeo da govori koja su to nova oboljenja, ali je objasnio da su detaljnije definisana plućna i toksikološka oboljenja.

U Srbiji se svake godine registruje sve manje profesionalnih bolesti dok, recimo, u Nemačkoj godišnje ima desetine hiljada profesionalnih oboljenja i stotine hiljada povreda na radu.

- To ne znači da su Nemci neoprezni i nezaštićeni na radu, već da bolje registruju profesionalne bolesti - pojasnio je Milovanović.

Sa kakvim se problemima zaposleni u Srbiji suočavaju ilustrovao je primerom radnika koji je oboleo od plućne azbestoze i kome je Institut radio ekspertizu, ali poslodavac neće da mu izda potvrdu sa radnog mesta da je bio izložen azbestu.

- Zbog nedostatka tog administrativnog podatka ne možemo da utvrdimo profesionalno oboljenje. Kada bi se potvrdilo profesionalno oboljenje, onda bi radnik mogao da tuži firmu, oni bi platili odštetu - rekao je Milovanović.

Predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Dragoslav Tomović kaže da u Srbiji nisu definisani kriterijumi za utvrđivanje profesionalnih oboljenja.

- Nadležni moraju da propišu kriterijume za utvrđivanje profesionalnih bolesti i koja će ustanova tom problematikom da se bavi. Sada postoji vakuum - rekao je Tomović.

Prema podacima Udruženja prošle godine je registrovano svega četiri slučaja profesionalne bolesti kod radnika.

Izvor: Vebsajt Blic, 18.02.2019.
Naslov: Redakcija