Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Zakonom, čija je primena počela 13. februara 2017. godine, predviđeno je da se putnici više ne mogu prevoziti kombi vozilima, već se ona mogu koristiti isključivo kao putnička vozila za sopstvene potrebe. Vlasnici kombija održaće protest 27. februara 2017. godine zbog zabrane obavljanja prevoza tim vozilom


Vlasnici kombija organizovaće u ponedeljak, 27. februara 2017. godine novi protest u Beogradu zbog zabrane obavljanja prevoza tim putničkim vozilom, a koja je uvedena Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon).

Potpredsednik udruženja "Kombi prevoz putnika", Branko Petrešević, rekao je da će se na protestu okupiti oko 300 prevoznika koji će od novobeogradske Arene, Brankovim mostom, preko Slavije proći pored zgrade Vlade Republike Srbije.

"Sa predstavnicima države smo samo jednom razgovarali i to uglavnom sa činovnicima. Država nam predlaže da prodamo kombije i kupimo mini autobuse ali kome da ih prodamo", rekao je Petrešević dodajući da su kombi vozila sa 8+1 sedištem kategorisana kao putnička.

On je ukazao da su do 2012. godine vlasnici kombi vozila, koji su njime obavljali prevoz putnika, mogli da dobiju rešenje za obavljanje javnog prevoza putnika. "Ministarstvo finansija i danas prima naše fakture o prevozu putnika kombi vozilom, a i sami koriste ta vozila za prevoz", rekao je Petrešević.

Novim Zakonom, čija je primena počela 13. februara 2017. godine, kombi vozilima se više ne mogu prevoziti putnici, već se mogu koristiti isključivo kao putnička vozila za sopstvene potrebe.

Novi Zakon predviđa oštrije novčane kazne, kao i oduzimanje vozila. Ti propisi su, po tumačenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doneti kako bi se obezbedila sigurnost putnika. Procenjuje se da je u Srbiji registrovano od 500 do 700 kombi vozila sa najviše devet sedišta.

Izvor: Vebsajt B92, 19.02.2017.
Naslov: Redakcija