Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Tokom 2016. godine restitucijom je starim vlasnicima vraćeno 10.000 hektara zemljišta. Proces vraćanja imovine mogao bi se ubrzati izmenama i dopunama Zakona


Gotovo 10.000 hektara zemljišta vraćeno je restitucijom 2016. godine starim vlasnicima, a predlog izmena i dopuna važećeg Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US) bi ubrzao proces vraćanja imovine, izjavio je direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.

"Trenutno, restitucija je ograničena sadašnjim Zakonom, na primer, kada na području jedne katastarske opštine nema više slobodnog zemljišta, Zakon ne dozvoljava da se poljoprivredno zemljište koje pripada drugom delu naselja, vrati bivšem vlasniku", rekao je Sekulić.

On je dodao da postoji dovoljno zemljišta u javnoj svojini, tako da to ne bi bio veliki "udarac" na javni budžet.

"Svaki parametar ukazuje na to da Zakon treba menjati u skladu sa predlozima, imovina treba da bude vraćena od ljudi od kojih je država oduzela. Što se objekata tiče, tu je drugačija situacija, nemoguće je ponuditi zamenu jer Srbija za to nema kapaciteta, ali što se tiče zemljišta i šuma sigurni smo da rešenja ima", rekao je.

Na pitanje kada se može očekivati izmena Zakona, Sekulić je ukazao da su u oktobru 2016. godine "završili izmene i poslali ih Vladi RS".

"Zaista nema razloga da se predlog ne usvoji, nikome ne bi nanelo štetu. Ljudima bi brže i lakše bila vraćena imovina", rekao je Sekulić.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.02.2017.
Naslov: Redakcija