Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNA GRUPA RAZMATRALA IZMENE ZAKONA O RADU: Razmatrane su odredbe koje se odnose na trajanje rada na određeno vreme


Na sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu razmatrane su odredbe koje se odnose na trajanje rada na određeno vreme.

Naredne nedelje biće nastavljen rad i u vezi konkretnih rešenja koja se odnose na druge odredbe, koje je potrebno menjati, izjavio je Tanjugu direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

Rajić je naveo da je stav predstavnika Ministarstva rada da bi rad na određeno vreme trebalo da traje dve godine, sindikati insistiraju da ostane odredba od godinu dana, dok je stav poslodavaca da on bude tri godine.

Rajić, međutim kaže da poslodavci imaju volju da pristanu da rad na određeno traje dve godine, ali da se dopuste određeni uslovi, kao na primer, za firme koje su tek osnovane da se on produži na tri godine, ili one koje imaju određene projekte da se postavi vreme trajanja projekta, ili za osobe kojima recimo nedostaje pet godina da ostvare pravo na penziju.

"Videćemo na narednom sastanku da li se može postići dogovor i da li će neko od članova radne grupe promeniti mišljenje", kazao je Rajić.

Predlozi resornog ministarstva su da je osim rada na određeno vreme, potrebno promeniti odredbe koje se odnose na način isplate otpremnina, minimalne zarade, razloge i uslove za davanje otkaza, kao i definisanje kolektivnih ugovora i pregovaranja.

Potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da će oko tih predloga biti jednostavniji razgovor jer je reč o 10 do 15 članova zakona, znatno manje nego što je ranije predloženo.

Predstavnici sindikata ranije su ukazali da očekuju od predstavnika Ministarstva rada da iznesu stav o tome šta je cilj i koji su konkretni razlozi menjanja zakona kako bi se utvrdilo koje odredbe treba promeniti.

Prošli sastanak Radne grupe za izmene Zakona o radu bio je posvećen uglavnom definisanju potrebnih procedura i ovlašćenja pre nego što se prisupi samim izmenama zakona.

Radna grupa, koju bi trebalo da čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, trebalo bi da odluči da li će se ići na izmene Zakona o radu ili će biti donet novi zakon. Cilj je da se do 1. maja pripremi nacrt zakona, a da se on donese do 30. juna.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika sindikata i Unije poslodavaca Srbije sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Rasimom Ljajićem pre tri nedelje.

Sindikati su se povukli iz prethodne radne grupe koja je radila na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu, jer nisu bili zadovoljni većinom predloženih rešenja, a glavne zamerke su bile na regulisanje rada na određeno vreme, načina isplate otpremnina, minulog rada, a protivili su se i predloženim fleksibilnim oblicima zapošljavanja, kao i tome što je rasprava zakazana u vreme novogodišnjih i božićićnih praznika.

Zbog negodovanja sindikata, javne prezentacije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu su otkazane, pa je javna rasprava vođena samo na sajtu Ministarstva rada.

Socijalno-ekonomski savet (SES), kojem je 14. februara predsedavao premijer Ivica Dačić, ocenio je da radna grupa što pre treba da okonča rad na izradi nacrta zakona o radu. Odluka da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva doneta je na sednici SES-a u januaru, kojoj su prisustvovali premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug, 20.2.2014.