Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE: Podignuta je starosna granica za prijem profesionalnih vojnika na 40 godina, a na 45 godina za oficire ako su prošli vojnu obuku


Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2019) obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem, a predviđeno je i vraćanje starih imena pojedinim brigadama, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar Vulin je objasnio da nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju vojske u odnosu na nekadašnju.

"Prva brigada koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu i četvrta koja se nalazi u brdima ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku, što prosto nije dobro", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, podignuta je starosna granica za prijem profesionalnih vojnika na 40 godina, a na 45 godina za oficire ako su prošli vojnu obuku.

Takođe, vraćaju se i nazivi pojedinim brigadama poput slavne 63 padobranske ili 72 specijalne brigade.

"Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, mi pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna a na političarima je da učine da ne dođe do sukoba", istakao je Vulin.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija