Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: EU poziva da Srbija što pre usvoji Zakon


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasadori Italije i Španije pozvali su vlasti u Beogradu da što pre usvoje novi Zakon o sprečavanju korupcije, dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila da nikada nije kasno za tako važan zakon.

Fabrici je naveo da Srbija treba da obezbedi efikasne institucije za primenu i monitoring mera u borbi protiv korupcije, a da novi zakon upravo treba dodatno da osnaži Agenciju za borbu protiv korupcije i omogući njeno bolje povezivanje sa drugim držanim organima, posebno tužilaštvom. "Ozbiljno se kasni se sa usvajanjem novog zakona i mi sada moramo da malo poguramo stvari. Podstičem Ministarstvo pravde da se što pre završi tekst u skladu sa preporukama GREKO (Grupa država za borbu protiv korupcije, telo Saveta Evrope) i Akcionim planom za poglavlje 23 i 24, kako bi u skupštini bio što pre usvojen", rekao je Fabrici na skupu povodom završetka tvining projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" koji je trajao 30 meseci i koji je EU finansirala.

Fabrici je ukazao i da Srbija "treba da pruži dokaze za sprovođenje zakona", a da će konačan pokazatelj uspešnosti biti broj osuda zbog korupcije. "Postojanje političke volje je preduslov da se postignu takvi rezultati, ali treba da postoji i hrabrost za borbu protiv korupcije", rekao je Fabrici.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da u Srbiji postoji politička volja za obračun sa korupcijom i da vlast svakodnevno dokazuje da je to na listi njenih prioritet. "Vi znate da se govorilo da je bilo kašnjenja u primeni Akcionog plana 23 i 24 i to jeste tačno, bilo je kašnjenja jer smo se rukovodili principom "kvalitet pre brzine", ali za ovakav zakon koji je u pripremi ne može da bude kasno", rekla je Joksimović na skupu.

Ona je ukazala da je u pitanju sistemski zakon, koji je trenutno upućen na mišljenje u GREKO. Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da očekuje da će javna rasprava o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije početi narednog meseca.

On je ukazao da će Zakon omogućiti "sprečavanje sukoba interesa i akumulaciju javnih funkcija".

Prema njegovim rečima, Zakonom se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, a Agencija će imati direktan pristup podacima drugih organa i moći će da postupa po anonimnim prijavama.

Predsednik Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Rafael Kantone takođe je naveo da Srbija treba što pre usvoji novi Zakon o sprečavanju korupcije.

On je ukazao da je tokom projekta ostvarena dobra saradnja italijanske i srpske agencije, pred kojima je još puno posla kako bi se stanje u Srbiji popravilo.

Izvor: Vebsajt Politika, 16.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija