Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: Zakonom koji je na snazi od 12. avgusta 2015. godine, propisano je da se u roku od tri meseca od stupanja Zakona na snagu, donesu Plan udžbenika i Standardi kvaliteta udžbenika, što još uvek nije učinjeno


Zakon o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon) stupio je na snagu 12. avgusta 2015. godine. Iako u ovom trenutku nedostaje više od 1.000 udžbenika, mahom za srednje stručne škole i nacionalne manjine, Nacionalni prosvetni savet (NPS) nije usvojio dva ključna dokumenta bez kojih ne može da se krene u proceduru odobravanja nedostajućih školskih knjiga. Za ovaj posao su, inače, istekli svi rokovi propisani Zakonom, na šta je upozorila i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zorana Lužanin. NPS je posle burne višečasovne rasprave većinom glasova rešio da se ova odluka prebaci za narednu sednicu, krajem februara 2016. godine.

Ova dva dokumenta - "Standardi kvaliteta udžbenika" i "Plan udžbenika", morali su da budu doneti u roku od tri meseca od stupanja Zakona na snagu. Na osnovu Standarda se ocenjuje i odobrava rukopis za dalju upotrebu u školama, bilo da su u pitanju udžbenici, priručnici ili dodatna nastavna sredstva. Plan udžbenika sadrži listu svih udžbenika po predmetima i oblastima za sve razrede, kao i uputstva na kojem se jeziku i pismu štampa udžbenik, koji je preporučen broj strana tj. obim školske knjige i slično.

Predsednik NPS, prof. dr Aleksandar Lipkovski, apelovao je na kolege da usvoje ova dva dokumenta. Međutim, bilo mu je zamereno da on nema pravo glasa jer je bio u komisiji koja je sačinila "standarde". On je odgovorio da je to bilo pre nego što je izabran za predsednika Saveta i dodao da jeste "nesrećan način na koji se prave komisije i da se i sam toj praksi suprotstavljao".

Eleonora Vlahović, koja je u ime Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predstavila "Standarde", rekla je da su prethodni na snazi od 2010. godine, da je za to vreme pregledano 3.223 udžbenika i da su u komisijama bili svi koji nešto znače u obrazovanju, a to je nekoliko hiljada stručnjaka. Samo je jedan udžbenik povučen.

Profesor Filozofskog fakulteta dr Aleksandar Baucal, rekao je da su u Standardima neke stvari formulisane isuviše uopšteno i da to može da prouzrokuje mnoge probleme u praksi. On je naveo primer standarda "Udžbenik podstiče različite metode učenja" i zapitao šta će se dogoditi ukoliko udžbenik u praksi podstiče na primer učenje napamet, što je prevaziđena metoda učenja, a rukopis je odobren i autor je formalno zadovoljio zakonsku normu.

Prof. dr Ana Pešikan, koja je učestvovala u izradi prethodnih Standarda, prosledila je članovima NPS dokument koji je potpisala grupa od sedam domaćih stručnjaka za ovu oblast, na čelu sa prof. dr Ivanom Ivićem. Oni su apelovali na NPS da ne usvoji "Standarde".

- Srbija u ovoj oblasti ima čak 15 stručnjaka i to sa međunarodnim renomeom, a niko od njih nije bio uključen u rad na ovom dokumentu. Način na koji je formirana radna grupa doveo je do toga da nije mogla da valjano obavi posao koji joj poveren. U dokumentu vlada prilična pojmovna zbrka, otvara se prostor za subjektivno ocenjivanje udžbenika i korupciju - rekla je Pešikan.

Po mišljenju ovih stručnjaka, dokument nije moguće popraviti, već je potrebno formirati novu radnu grupu koja bi izradila novi dokument.

Na ove primedbe odgovorio je dr Zoran Avramović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja:

- Zavod je poštovao Zakon. Kada je raspisan poziv za učešće u ovoj radnoj grupi, svako je mogao da se prijavi, pa i vi, a oni koji su se javili, dobro su uradili posao. Kada je reč o korupciji, ona se javlja na liniji izdavači - škola, a ne kod pregledača rukopisa, tako da ni ta primedba ne stoji. -

Lipkovski je predložio i da se formira komisija koja bi pratila primenu u praksi i odmah menjala standarde koji se pokažu lošim i predložio da u toj komisiji budu i dr Pešikan i dr Ivić.

Izvor: Vebsajt Politika, Sandra Gucijan, 19.01.2016.
Naslov: Redakcija